12 C
Zvornik
24. мај 2024.

Čović: Revizija je nevjerovatna politička greška

MOSTAR – Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je da je predajom zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije pred Međunarodnim sudom u Hagu napravljena nevjerovatna politička greška, te da je to urađeno jednostrano u ime samo jednog naroda, a ne u ime BiH.“Na sjednici Predsjedništva BiH rekao sam da pravimo jednu nevjerovatnu političku grešku. Ja mislim da to nije trebalo uraditi na ovaj način. Ako se željela podnijeti revizija, to se trebalo uraditi na jedan sistemski način. Ovako je ispalo da je to uradila jedna osoba, jedna stranka ili jedan narod, što je vrlo loše. Ko može reći da drugi ili treći narod neće nešto slično uraditi i obrazlagati to sa sličnim argumentima“, rekao je Čović novinarima u Mostaru.

Navodeći da nije htio pretjerano da se miješa u vezi sa tim, Čović je naglasio da se „ne može otići u ime BiH i razgovarati i zauzeti stav jednog naroda“.

„Bez obzira šta jedan narod misli o stradanjima u ratu, o tome će sud donositi stavove i njih moramo bezrezervno podržavati“

„Bez obzira šta jedan narod misli o stradanjima u ratu, o tome će sud donositi stavove i njih moramo bezrezervno podržavati, a u hodu mijenjati šta ako možemo. Jednako to mislim i o Haškom tribunalu koji faktički ne postoji. To je mjesto oko kojeg ne bi trebalo da bude sumnje“, naveo je Čović.

Bez zauzimanja strane

On je naglasio da juče na sjednici Predsjedništva BiH nije želio da stane ni na jednu stranu i da napravi ono što je napravljeno 4. oktobra 2002. kada je Predsjedništvo samo dva dana pred izbore donijelo odluku o imenovanju Sakiba Softića za pravnog agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Savezne Republike Jugoslavije.

„Tada su dopunom dnevnog reda pokojni Jozo Križanović i Beriz Belikić preglasali srpskog člana Predsjedništva“, podsjetio je Čović.

On smatra da se formalno-pravno neće ništa desiti prema instituciji gdje je revizija predata, jer će institucije unutar BiH imati komunikaciju sa sudom.

Što se tiče političke situacije koja je prouzrokovana pokretanjem revizije, Čović je ocijenio da je kriza krajnje ozbiljna i da je „neko stalno njeguje“.

„I do sada smo imali krize, ali nismo imali ovakve slike i retoriku“

„I do sada smo imali krize, ali nismo imali ovakve slike i retoriku. Vidjeli ste prvi put i stav PIC-a. Mijenja se odnos prema problemu i inicijatorima određene aktivnosti. Mi moramo hitno izaći iz ove situacije iako to neće biti lako“, ocijenio je Čović.

Iduće sedmice će profunkcionisati Savjet ministara BiH

On je dodao da je Predsjedništvo BiH za medije „puklo“, ali da je „to puno drugačije i puno romantičnije u stvarnosti od onoga što se predstavlja medijima“, te da je zato veoma optimističan.

Čović je reko da će u idućoj sedmici profunkcionisati i Savjet ministara, te da bi problema moglo da bude u Parlamentarnoj skupštini BiH, jer tamo ne postoji klasična parlamentarna većina.

 „Neće se niko lako odreći pozicije koju je teško izborio“

Na pitanje vjeruje li da će Savez za promjene napustiti vlast na nivou BiH, Čović kaže da njemu ostaje da im vjeruje ili ne vjeruje. „Neće se niko lako odreći pozicije koju je teško izborio“, kaže Čović.

On je rekao da će razgovarati sa predsjednicima stranaka i najavio da će sljedeće sedmice biti organizovani sastanci stranačkih delegacija kako bi se situacija pokušala stabilizovati.

Čović je podsjetio i da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini u srijedu u BiH, te da će on insistirati da se evropski put BiH ne smije zaustaviti i da BiH treba da dobije kandidatski status ove godine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se