4.3 C
Zvornik
01. децембра 2022.

Propeleri iznad Nevesinja zavrtjeće se do kraja 2017.

BANJALUKA – Građevinski radovi za izgradnju vjetroparka na planini Trusini, kod Nevesinja, trebalo bi da počnu krajem marta sljedeće godine, ukoliko to dozvole vremenski uslovi, a konačno puštanje u rad se očekuje do kraja 2017. godine, najavili su iz koncesionog preduzeća „Eol prvi“.

Naime, do sada je već nekoliko puta prolongiran završetak ovog projekta, koji je naišao na nekoliko prepreka, zbog čega su rokovi objektivno morali biti pomjerani.

Ipak, iz „Eol prvog“ naglašavaju da se stvari sada kreću u pravom smjeru i da su već potpisali ugovor o gradnji po sistemu „ključ u ruke“ sa specijalizovanom grčkom firmom „Prenecon“, dok su u završnoj fazi pregovora sa danskim proizvođačem vjetroturbina „Vestasom“ u vezi s potpisivanjem ugovora o kupovini opreme.

Zlatko Mandžuka, direktor preduzeća „Eol prvi“ iz Nevesinja, rekao je da je Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS utvrdilo tekst aneksa 3 uz ugovor o koncesiji za vjetroelektranu Trusina.

„Ovim tekstom određene su parcele u vlasništvu RS na lokalitetu Trusina, koje će investitor imati pravo da koristi tokom perioda trajanja koncesije, odnosno tokom sljedećih 26 godina. Očekujemo da će se Komisija za koncesije RS saglasiti s ovim tekstom“, rekao je Mandžuka i dodao da bi u tom slučaju Vlada RS mogla u narednim danima da donese odluku o usvajanju tog aneksa 3 uz ugovor o koncesiji. Pored toga, on je istakao da je tom poslu prethodilo višemjesečno rješavanje imovinsko-pravnih odnosa s vlasnicima privatnih parcela u opštinama Nevesinje i Berkovići, preko čijeg zemljišta će proći trasa internih puteva i trasa nadzemnog dalekovoda. Sa svim ovim privatnim vlasnicima zemljišta investitor „Eol prvi“ je potpisao ugovore o pravu službenosti (izuzev s jednim) i svima je isplaćena ugovorena cijena naknade, dok je izvršeno i cijepanje parcela u državnom vlasništvu, kao i upis tako pocijepanih parcela u zemljišne knjige.

Na taj način će se, kaže Mandžuka, stvoriti uslovi da uđe u posjed zemljišta budućeg vjetroparka.

Prema njegovim riječima, u cilju priprema za gradnju, investitor je potpisao ugovor o gradnji po sistemu „ključ u ruke“ sa specijalizovanom grčkom firmom „Prenekon“. Grčka firma će biti takozvani generalni kontraktor i ona će angažovati lokalne podizvođače za različite poslove gradnje, kao što su poslovi izgradnje internih puteva, podzemnih kablova, trafo-stanice, nadzemnog dalekovoda i drugi. Naglasio je da je između investitora i grčkog izvođača definisano da će podizvođači biti preduzeća iz Nevesinja, Foče, Banjaluke i Sarajeva, s kojima su već započeti pregovori. Mandžuka je rekao i da je „Eol prvi“, čiji je manjinski vlasnik i opština Nevesinje, u završnoj fazi pregovora sa danskim proizvođačem vjetroturbina „Vestasom“, u vezi s potpisivanjem ugovora o kupovini opreme, vrijedne oko 90 miliona maraka. Istovremeno se završavaju pregovori sa Sberbankom Banjaluka, koja je na čelu konzorcijuma od četiri banke iz regiona, koje će finansirati ukupno 70 odsto ukupne investicije. Preostalih 30 odsto sredstava obezbijedio je investitor.

„Ova dva ugovora biće potpisana odmah čim se potpiše aneks 3 uz ugovor o koncesiji s Vladom RS, što se očekuje u prvoj polovini oktobra. Tek tada će investitor imati pravo da uđe u posjed državnog zemljišta na kome će biti izgrađen vjetropark Trusina i imaće pravo njegovog korištenja dok traje koncesioni period, a zemljište ostaje u vlasništvu RS“, kazao je Mandžuka i naglasio da će ukupna investicija iznositi oko 120 miliona maraka, a da investitor ima obavezu da vjetropark Trusinu izgradi i pusti u rad do kraja iduće godine.

Iz opštine Nevesinje, na čijem području će se i nalaziti ovaj vjetropark, kazali su da bi izgradnja vjetroparka mogla da bude pokretač razvoja privrede u ovoj opštini, te da se nadaju zapošljavanju privrednih subjekata u izgradnji tog vjetroparka, ali i novim radnim mjestima.

„Radi se na ovom projektu i uskoro se očekuje potpisivanje ugovora za nabavku turbina. Takođe, potrebno je riješiti problem u vezi s putem od Zovog Dola prema Trusini na kojem bi trebalo da budu izvršene određene intervencije, jer zbog nekoliko krivina neće biti moguće dovesti mašine, generatore i elise“, rekli su iz opštine Nevesinje.

Inače, strateški partner preduzeća „Eol prvi“ za izgradnju vjetroparka je firma „Kermas“, u vlasništvu Danka Končara, koji živi i radi u Londonu, a porijeklom je sa naših prostora. Ova kompanija, koja se, pored ostalog, bavi i energetikom, posluje u više zemalja svijeta, te se njena vrijednost procjenjuje na više od 1,5 milijardi evra.

Naime, vjetropark Trusina će proizvoditi godišnje, kako se očekuje, oko 160.000 megavat-časova struje, što u prevodu znači da će prvi vjetropark u RS snabdijevati oko 40.000 domaćinstava ili grad sa oko 160.000 ljudi.

Inače, Vlada RS je firmi „Eol prvi“ u oktobru 2012. godine dala koncesiju na 30 godina za izgradnju vjetroparka sa 17 turbina na Trusini ukupne instalisane snage od 51 megavat. Visina vjetroturbina biće 84 metra s promjerom krilnog rotora od 112 metara.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se