SPORT

Đoković i Mari u borbi za prvo mjesto

Novak Đoković počeo je 218. nedjelju na čelu svjetskog tenisa, ali njegova prednost nije ubjedljiva kao što možda to trenutno djeluje.

Srpski teniser ima na ATP listi 4.695 bodova više od drugoplasiranog Endija Marija, ali na godišnjoj rejs listi ima ’samo’ 2.055 bodova više od Škota.

Rezultati koje je Novak ostvario na kraju prošle godine ostavljaju nadu Mariju da će možda uspjeti do kraja 2016. da prestigne srpsoko tenisera i prvi put u karijeri dođe do prve pozicije.

Ipak, u ovom trenutku mnogo bliži osvajanju prvog mjesta na kraju godine je Đoković koji je već četiri puta u karijeri završavao godinu na čelu i u slučaju novog uspjeha izjednačio bi se sa Federerom i Konorsom koji su takođe pet puta godinu završavali na prvoj poziciji (Sampras ima 6).

Novak je prošle godine osvojio titule na turnirima u Pekingu, Šangaju, Parizu i Londonu i ukupno do kraja godine brani 3.800 bodova.

S druge strane, Endi Mari brani ’samo’ 1.160, tako da Britanac ima određenu šansu do kraja godine ukoliko uđe u sjajnu formu i osvoji nekoliko uzastopnih trofeja.

Mnogo je veća vjerovatnoća da će Đoković završiti godinu na prvoj poziciji, a mnogi već sada ističu da će Mari najbolju šansu da preuzme prvo mjesto imati u martu 2017.

U svakom slučaju, sve zavisi od Đokovićeve igre, koja razumljivo nije na njegovom nivou od osvajanja Rolan Garosa…

Tagovi
Back to top button
Close
Close