naslovnaSvijetVIJESTI

Sjeverna Koreja ispalila tri balističke rakete, oštre reakcije iz Južne Koreje

SEUL – Sjeverna Koreja ispalila je sa svoje istočne obale u more tri balističke rakete koje imaju domet između 500 i 600 kilometara, objavila je rano jutros vojska Južne Koreje.Rakete su ispaljene u utorak rano ujutru po lokalnom vremenu.

Te rakete imaju domet da mogu da pogode bilo koju tačku u Južnoj Koreji, naveo je južnokorejski generalštab, prenjele su agencije.

“Ovo je provokativni akt koji predstavlja veliku pretnju po bezbjednost našeg naroda. Oštro osuđujemo ovaj bezobziran čin”, rekao je Džijon Ha Gju portparol združenih snaga Južne Koreje.

Projektili su prešli razdaljinu od 500-600 metara, što je dovoljno za gađanje ciljeva u čitavoj Južnoj Koreji, uključujući luku Busan na krajnjem jugu, saopštila je južnokorejska vojska.

Sjeverna Koreja nalazi se pod sankcijama Ujedinjenih nacija zbog testiranja balističkih projektila. Tenzije su ojačale nakon treće probe koju je ta zemlja izvršila u januaru. Gen Nakatani, japanski ministar odbrane, rekao je da je ta zemlja spreman za potencijalnu eskalaciju.

„Vlada će osnažiti saradnju sa Sjedinjenin Državama, Južnom Korejom i drugim državama. Pozivamo Sjevernu Koreju da se uzdrži od ovakvih aktivnosti. Preduzećemo sve potrebne mjere u rješavanju ove situacije”, rekao je Nakatani.

Posljednjih mjeseci izvela ih je nekoliko uključujući i probu prošlog mjeseca koje su sjevernokorejske vlasti ocijenile kao najuspješniju. Zvanični Seul je saopštio da je uočio pripreme koje nagovještavaju da bi uskoro mogla biti izvedena i peta nuklearna proba.

Početkom mjeseca Seul i Vašington usaglasili su se da rasporede antiraketni sistemu Južnoj Koreji čija će baza biti u gradu Seongjuu.

Armija Sjeverne Koreja najavila je da će preduzeti akcije ukoliko taj sistem bude postavljen.

Najava o ovom štitu naišla je i na negodovanje Rusije i Kine koje su ocijenile da će time biti ugrožena regionalna bezbjednost.

Tagovi
Back to top button
Close
Close