Bosić: Dodikova izjava glupa i nediplomatska

BANJALUKA – Lider SDS-a Mladen Bosić izjavio je danas da je „nediplomatska i glupa“ izjava predsjednika RS Milorada Dodika, da će Srpska dati saglasnost za adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), ako Njemačka nadoknadi gubitke poljoprivrednicima.

„Njemačka se ponudila da učestvuje u rješavanju tog problema tako što će razmotriti na koji način će kompenzovati one koji budu oštećeni SSP-om. Smatramo da je to trebalo pozdraviti, a ne postaviti kao ultimatum“, precizirao je Bosić.

Rekao je da, ako Njemačka uradi ono što su njeni predstavnici najavili te ukoliko ni ovakvi Dodikovi nastupi ne ubijede i Njemačku da se povuče nazad, vjeruje da postoji način da se dođe do rješenja.

Srpski predstavnici u vlasti na nivou BiH su rekli, podsjeća, da uvažavaju svaku odluku RS o potpisivanju protokola na SSP, jer je to bio dogovor u vezi s mehanizmom koordinacije, da se za svaku odluku traži saglasnost entiteta.

Na najave Dodika da bi referendum o 9.januaru, kao Danu RS, koji je osporio Ustavni sud BiH, trebalo organizovati sedam dana prije lokalnih izbora u oktobru, lider SDS-a je rekao da to pitanje Miloradu Dodiku treba, ne zbog rješenja za Dan RS, već da poboljša šanse SNSD na izborima, jer zna da neće dobro proći na njima.

FENA

Back to top button