DruštvoVIJESTI

Način registracije birača iz inostranstva

SARAJEVO – Centralna izborna komisija /CIK/ BiH obavještava državljane BiH sa pravom glasa koji se nalaze na privremenom boravku izvan BiH ili imaju status izbjeglog lica da je u toku upis birača za glasanje iz inostranstva na lokalnim izborima u BiH, koji će se održati 2. oktobra.

Registracija traje do 19. jula, saopšteno je iz CIK-a.

Centralna izborna komisija BiH će svim osobama koje su bile registrovane da glasaju iz inostranstva na posljednjim izborima 2014. godine na adrese dostaviti obrasce PRP2 koje oni popunjavaju i, uz priloženu kopiju jednog od važećih identifikacionih dokumenata, dostavljaju do 19. jula u CIK BiH.

Oni mogu i sami već sada preuzeti obrazac PRP1 sa veb stranice CIK-a, popuniti i uz popunjen obrazac priložiti kopiju jednog od važećih identifikacionih dokumenata i dostaviti u CIK BiH, ističe se u saopštenju.

To mogu uraditi elektronski na mejl adresu [email protected] na faks broj 251-333 ili 251-334 ili putem pošte na adresu Izbori u BiH, Poštanski pretinac 451, 71000 Sarajevo.

Državljani BiH koji nisu bili registrovani da glasaju iz inostranstva na posljednjim izborima, a to pravo žele iskoristiti za lokalne izbore 2016. godine koriste obrazac PRP1 u čijem sastavu je i uputstvo kako popuniti i koju dokumentaciju obezbijediti, te dostaviti u CIK BiH.

Centralna izborna komisija BiH otvorila je dvije telefonske info-linije putem kojih se mogu dobiti sve potrebne dodatne informacije ili pojašnjenja u vezi sa registracijom birača. Brojevi su 033/251-331 i 251-332 i aktivni su radnim danima od 8.00 do 16.00 časova.

U skladu sa Izbornim zakonom BiH javni elektronski mediji u BiH dužni su besplatno i u potpunosti da objavljuju radio i TV spot, saopštenja i informacije Centralne izborne komisije BiH, kako bi birači bili informisani o svim aspektima izbornog procesa, napominje se u saopštenju.

SRNA

Tagovi
Back to top button
Close
Close