15.9 C
Zvornik
02. март 2024.

Čelnici opozicije samo figure na šahovskoj tabli

BANJALUKA – Dan uoči zakazanog protesta, kojeg opozicija promoviše kao „svenarodni“, postaje očito da se iza kulisa nalazi više iskusnih igrača i da su oni koji pozivaju na protest tek figure na šahovskoj tabli, rekao je Srni stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić.

„Zašto je protest opozicije ‘svanarodni’, a miting ‘Srcem za Srpsku’ koji organizuju vladajuće partije to nije? Maglovitom i nejasnom formulacijom nastoji se prikriti da je riječ o političkom protestu koji organizuju partije koje ne uspijevaju na vlast doći izborima, nego to nastoje postići uličnim neredima, uz podršku sarajevskih medija. Kako drugačije objasniti činjenicu da je šest sarajevskih televizija najavilo MUP-u Srpske da će u Banjaluku poslati reportažna kola kako bi sa lica mjesta direktno obavještavali javnost o tome šta se dešava“, istakao je Ćeranić.

Kada su u februaru 2014. godine u Sarajevu izbili neredi, kaže on, tokom kojih su demonstranti na policiju bacali kamenice i upaljene baklje, a zgradu Predsjedništva BiH zapalili, na sarajevskim ulicama nije bilo reportažnih kola niti jedne televizije.

„Šta to onda sarajevski mediji očekuju u Banjaluci, i zašto im je Banjaluka interesantnija od Sarajeva“, upitao je Ćeranić.

On je podsjetio da sintagma „svenarodni protest“ postoji u matrici protesta koji su bili na ulicama Kijeva, Skoplja…

„Sa ulice, nakon varnice kojom bi počela tuča sa snagama reda, učesnici protesta bi napali zgradu skupštine. U Kijevu su je zaposjeli, u Skoplju to nisu uspjeli. Zgrada Narodne skupštine bila je meta 5. oktobra u Beogradu i tom prilikom je demolirana i zapaljena. Skup pod motom ‘Do slobode’ održan je ispred zgrade Skupštine Crne Gore, a intervencijom policije osujećen je nasilni upad u skupštinsku zgradu. Demonstranti, nakon što zaposjednu zgradu skupštine, zabarikadiraju se, zahtijevaju vanredne izbore, prelaznu vladu, traže nečiju ostavku. Upad u skupštinu je vijest za strane medije, povod da reaguju ‘zabrinute’ ambasade. Sve već toliko puta viđeno“, naveo je Ćeranić.

On je upitao da li je meta onih koji žele da „oslobode Srpsku“ zgrada Narodne skupštine u Banjaluci.

Ćeranić je naglasio da u matrici obojenih revolucija to sigurno jeste i podsjetio da je i predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić, prilikom usvajanja Zakona o radu, pozivala demonstrante da zauzmu zgradu Narodne skupštine.

„I tada smo vidjeli koreografiju koju možemo ponovo očekivati: pištaljke, bubnjeve i slične rekvizite. Kuhinja organizacije Kanvas i operativci Srđe Popovića ponovo su na djelu. Da li se iza ‘svenarodnog protesta’ krije plan za napad na Narodnu skupštinu Srpske“, upitao je Ćeranić.

Iako je MUP Srpske rješenjem zabranio „protestnu šetnju“ iz parka „Mladen Stojanović“ prema Trgu Krajine, gdje će u isto vrijeme trajati miting političkih neistomišljenika, kaže Ćeranić Srni, organizatori protesta u parku već su najavili da će se oglušiti o zabranu što je u direktnoj suprotnosti sa njihovim izjavama da će protesti biti nenasilni.

„U tim okolnostima sukob sa policijom je neminovnost. To upravo i čekaju brojne televizijske ekipe da Banjaluku prikažu kao neuralgičnu tačku u regionu, gdje je na vlasti ‘totalitarni režim’… Lako je pogoditi kako će se postaviti strane ambasade koje su paljevinu zgrade Predsjedništva BiH i nasilne proteste tokom februarskih nereda 2014. godine prikazali kao ‘demokratski izraz narodne volje'“, ocijenio je Ćeranić.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se