23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Poginuo terorista Bajro Ikanović

SARAJEVO – Vehabijski vođa iz BiH Bajro Ikanović, koji je početkom 2013. godine otišao na sirijsko ratište, poginuo je prije nekoliko dana u sukobima u Iraku, objavili su sarajevski mediji pozivajući se na više izvora.

– Prema posljednjim nepotvrđenim operativnim saznanjima, navedena osoba proteklih dana smrtno je stradala na području Iraka – rečeno je u Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.

Pripadnici SIPA protiv Ikanovića su Tužilaštvu BiH u junu 2014. godine podnijeli izvještaj o počinjenom krivičnom djelu organizovanje i pripadanje terorističkoj grupi.

Ikanović je bio jedan od komandanata u redovima Islamske države. Bio je u grupi od 65 džihadista za kojima je Interpol raspisao plave potjernice zbog učešća na stranim ratištima, uglavnom u Siriji, gdje su se pridružili Islamskoj državi.

Presudom od 10. januara 2007. godine on je bio osuđen na osam godina zatvora, ali mu je Apelaciono vijeće Suda BiH prepolovilo kaznu. Osuđen je jer je sa još nekoliko ljudi planirao da na području BiH i nekoliko evropskih zemalja počini terorističke napade na ambasade zapadnih zemalja. U akciji protiv te grupe policija je 2005. pronašla oko 20 kilograma eksploziva, a kao glavni posrednik u njegovoj nabavci označen je Ikanović, piše Glas Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se