17.4 C
Zvornik
27. мај 2024.

Kojih deset bh. političara idu na američku i evropsku crnu listu

MOSTAR – Samo i jedino u politici nema slučajnosti – nije američki senator Rodžer Viker baš sad, zato što mu se omaklo, tek slučajno uputio zahtjev administraciji Baraka Obame da zaustavi korupciju u Bosni i Hercegovini.

Zahtjev je adresirao na državnog sekretara SAD-a Džona Kerija sasvim je sigurno da neće završiti negdje u njegovoj ladici. Viker je predsjednik američke Helsinške grupe i jedan od najuticajnijih američkih političara, piše Dnevni list.

Deset najodgovornijih

Uz upozorenje da su bh. političari razvili i omogućili korupciju užasavajućih razmjera zbog čega je blokirana ekonomija, paralizovana država, a investitori izloženi nepotrebnom riziku, Viker traži da službeni Vašington zamrzne njihovu imovinu u Americi i zabrani im ulazak u tu državu.

“Dokaze o korupciji treba podijeliti s našim evropskim partnerima kako bi se EU dala prilika za slične akcije”, traži senator Viker.

Ovaj zahtjev, nimalo slučajno, dolazi uoči zahtjeva Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji za kandidatski status što će u našoj zemlji biti proglašeno istorijskim događajem i na čemu će političari ubirati poene.

Krajem decembra prošle godine američki ambasador u BiH Morin Kormak izjavila je da je korupcija rak rana BiH koja uništava srž zemlje i najveća je prepreka u nastojanju građana da sebi osiguraju bolji život.

“Bilo bi sjajno objaviti listu od deset najodgovornijih osoba za korupciju u BiH, a čini se da svi ovdje već znaju ko su ti ljudi”, novogodišnja je želja za 2016. ambasorke Kormak.

Mjesec i po nakon što je to saopštila, uticajni senator Viker zatražio je od Obamine administracija da povuče konkretne poteze i kazni političare iz BiH koji su akteri korupcije.

Na sve ovo, počevši od onoga što je ambadorka Kormak zaželila u BiH u ovoj godini do zahtjeva Vikera, vodeći bh. političari uglavnom šute jer znaju da se „nešto sprema“.

Opet, nimalo slučajno Viker pozvao je SAD da dokaze o političkoj korupciji u BiH podijeli s evropskim partnerima „kako bi se EU dala prilika za slične akcije“.

Kako saznajemo, takva ideja u Evropskoj uniji postoji već dvije godine i pretočena je u konkretan plan.

Naši izvori iz najmoćnijih krugova međunarodne zajednice u BiH juč su nam kazali da se samo čekalo da i Vašington zauzme isti stav i da je preostalo „tehničko“ usklađivanje stavova.

“Američka administracija neće ostati gluva na službeni zahtjev senatora Vikera i staće iza njega, potpuno je svejedno hoće li to biti tiho ili bučno. S obzirom da EU nema ništa protiv kažnjavanja političara koji su akteri krupne političke korupcije u BiH, izvjesno je da će pojedincima biti zamrznuto raspolaganja imovinom i da će im biti zabranjen ulazak u EU i SAD. To će se dogoditi do ljeta ove godine, a to će značiti stavljanje nekih bh. političara i dužnosnika na evropsku i američku crnu listu”, kažu naši izvori iz najmoćnijih inostranih diplomatskih krugova u Sarajevu.

Evropska unija još prije dvije godine svojim je kanalima poslala signale bh. političarima da posjeduje „mašine za mljevenje“ i „specijalne haubice“, ali bez SAD iza sebe, nije to mogla konkretno pokazati.

Prošlog vikenda ta podrška je stigla i, kako saznajemo, ostala je samo „tehnika“ između Brisela i Vašingtona uključujući i dogovor o datumima.

Što zamrzavanje imovine i zabrana putovanja može značiti za političare umiješane u korupciju? U najkraćem – sve. Svaki od njih ima imovinu van granica BiH, računajući i bankovne račune, bez obzira što su ponešto, vjerojatno ono najkrupnije, uknjižili ili upisali na imena najbližih srodnika.

Naši izvori kažu da precizne podatke o najsitnijim detaljima njihovog bogatstva imaju Brisel i Vašington. Prema izvorima, EU i SAD imaju zaokružena imena deset političara, poše Dnevni list.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se