naslovnaSvijetVIJESTI

CIA: Tri najveće prijetnje svijetu u 2016.

Direktor CIA-e Džejms Klaper i drugi zvaničnici upozorili su kako je napad Islamske države na tlu SAD-a bio neizbježan, da Sjeverna Koreja ima sposobnost da proizvede do 100 nuklearnih bombi te da ruski i kineski hakeri mogli probiti u informacijske mreže te da su to zapravo već i počeli činiti.

Klaper je to iznio na Kapitol Hillu u Vašingtonu u okviru izvještaja CIA-e u kome nema ništa dobro što se tiče trenutnog stanja globalne bezbjednosti i izgleda za mir u svijetu.

Evo što CIA vidi kao najveće prijetnje svijetu u 2016.

1. Islamska država: Klaper je Kongresu ID opisao kao ‘nadmoćnu terorističku prijetnju’, odlučnu militantnu skupinu koja bi mogla rukovoditi i inspirisati napade na velik broj ciljeva širom svijeta.

Jedan od direktora CIA-e, general pukovnik Vinsent Stjuart, upozorio je kako će ID u 2016. vjerojatno provesti još napada u Evropi te da je vrlo vjerojatno kako će pokušati napade i na američkom tlu.

„Utvrđeno je da su u Islamskoj državi odlučni u namjeri da prevladavaju ‘logističke izazove’ potrebne za takav napad“, kazao je Stjuart te dodao kako će lideri ID biti pojačano uključeni u ‘režiranje’, a ne samo poticati ‘usamljene’ napadače.

Klaper je utvrdio kako su nasilni ekstremisti aktivni u 40 zemalja te da danas imaju više sigurnih utočišta nego ikad u istoriji. ID i njegovih 8 ogranaka, kako su naveli, infiltrirali su se diljem svijeta ponajviše zahvaljujući izbjegličkom egzodusu, ubacujući svoje operativce među migrante.

Kao da sve to već nije bilo dovoljno loše, Al-Kaide i njene podružnice će ove godine takođe ojačati, posebice jemenski ogranak na Arapskom poluostrvu te sirijski Džabhat al-Nusra.

2. Sajber špijunaža: Svijet je već svjedočio brojnim primjerima kakvu su štetu u stanju učiniti hakeri, bilo da su u pitanju povjerljive vojne ili državne tajne ili pak rušenja produkcijske kompanije u Holivudu.

Klaper je rekao kako je sajber špijunaža i dalje jedna od najvećih opsanosti za vlade širom svijeta i upozorio da će i ID razviti slične sposobnosti. Ruski i kineski hakeri su ciljali informacione sisteme koje kontroliše američka vlada i industrija. Ugrožene su vojne mreže, lanci nabavke i važne informacione strukture, a mnogi su bili predmetom hakerskih napada.

Klaper je rekao kako Peking selektivno koristi hakerske napade protiv ciljeva za koje vjeruju da je prijetnja stabilnosti Kine i legitimitetu njegovog režima, da je Pjongjang ‘vjerovatno i dalje sposoban pokrenuti ometajuće i destruktivne sajber napade kako bi te podržao svoje političke ciljeve te da Moskva ‘zauzima sve istaknutiji sajber stav’ i spremnost za ciljanje kritičnih infrastruktura i obavljanje špijunskih operacija.

‘Mogli bismo se naći u novom Hladnom ratu’, kazao je Klaper.

3. Nuklearna Sjeverna Koreja: Ovih dana Sjeverna Koreja je ponovno pokrenula plutonijski reaktor u Jongbjonu na granici s Kinom, postrojenje u kome nije zapažena aktivnost još od njegovog zatvaranja 2007. godine.

Stručnjaci za nuklearno oružje vjeruju kako Pjongjang ima sposobnost da do 2020. godine ima između 20 i 100 nuklearnih bombi. Klaper je Senat upoznao sa tim kako reaktor sada radi dovoljno dugo da nadoknadi plutonijum. ‘U pitanju su sedmice ili mjeseci’, kazao je.

Sjeverna Koreja lansirala je u nedjelju raketu dugog dometa koja na sebi nosi satelit za promatranje Zemlje. Lansiranje je uslijedilo vrlo brzo nakon što su 6. januara navodno proveli uspješno testiranje hidrogenske bombe.

Tagovi
Back to top button
Close
Close