25.4 C
Zvornik
16. јун 2024.

Matić: Poslovna 2015. teška, ali uspješna

ZVORNIK – Predsjednik Upravnog odbora kompanije „Alumina“ iz Zvornika Mile Matić rekao je danas da je poslovna 2015. godina bila dosta teška, ali da se može ocijeniti kao uspješna jer predstavlja prekretnicu za dalji progres u funkcionisanju kompanije.

Matić je na konferenciji za novinare, kojoj je prisustvovao i stečajni upravnik Fabrike glinice „Birač“ Lazo Đurđević, naglasio da je ove godine „Alumina“ dobila 20 novih kupaca i izrazio zadovoljstvo poslovnim rezultatima.

On je naglasio da su u kompaniji dizajnirali proizvodne programe, napravili bijele hidrate i izvršili proširenje kapaciteta zeolita.

„Činimo sve da pravimo disperziju proizvodnog programa i da se što dalje odmaknemo od metalurškog programa, jer je proizvodnja tog programa uglavnom u gubicima“, rekao je Matić.

Ističući da još treba dosta ulaganja da bi se potpuno diverzifikovao taj program, Matić je rekao da se u kompaniji ide na finalizaciju proizvodnog programa u drugim pravcima u svim segmentima i u alumosilikatnom dijelu i u dijelu hidrata.

On je dodao da se zeolit 3-A, koji je napravljen poslije uvođenja stečaja u Fabriku glinice „Birač“, plasira na američko tržište, te da fabika ima značajno više narudžbi za sljedeću godinu i dodao da je to profitabilan proizvod, ali da je još nedovoljno razrađeno tržište i prodaja.

„U okviru tog mozaika i dalje predstoje aktivnosti dorade tog proizvoda, odnosno snižavanje troškovnika naših mogućnosti, daljih ulaganja, u cilju da imamo što nižu cijenu, dok će prodaja rasti zahvaljujući inženjeringu koji je u primjeni“, rekao je Matić.

Govoreći o planovima za 2016. godinu, Matić je rekao da kompanija ide dalje u razvoj.

„Kupili smo sušaru u Kini i već početkom februara očekujemo njenu isporuku“, rekao je Matić i dodao da će se ići dalje na finalizaciju sušeno-mljevenih hidrata, gdje bi trebalo da bude desetak proizvoda po fizičko-hemijskom sastavu i desetak proizvoda po granulaciji.

„Znamo tačno kuda idemo, imaćemo bolji koeficijent i bolju disperziju prodaje, a sljedeće godine u modalitetima manje metalurške glinice, što se uklapa u strateški cilj koji smo zacrtali u kompaniji“, rekao je Matić.

Stečajni upravnik Fabrike glinice „Birač“ Lazo Đurđević istakao je da će predstojeće praznike iskoristiti da se uradi detaljan izvještaj o svim radnjama i kompletno sprovođenje stečajnog postupka nad Fabrikom glinice „Birač“ u stečaju, pošto je za 28. januar u nadležnom sudu u Bijeljini zakazana Skupština povjerilaca.

Menadžment kompanije „Alumina“ nagradio je danas 14 radnika za istaknuti doprinos i angažovanje na radnom mjestu u 2015. godini, kao i dvije radne jedinice – službu Laboratorije i odjeljenje Restoran za posebno ostvarene rezultate u ovoj godini.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se