29.3 C
Zvornik
19. јул 2024.

Elektro-Bijeljina: Osavremenjivanje distributivne mreže

BIJELJINA – Zavisno elektrodistributivno preduzeće /ZEDP/ „Elektro-Bijeljina“ kontinuirano čini napore da osavremeni distributivnu mrežu i obezbijedi kvalitetno snabdijevanje svojih kupaca električnom energijom, rekao je Srni direktor „Elektro-Bijeljine“ Zlatan Lazarević.

„U tom smislu, izgradili smo i rekonstruisali na desetine elektroenergetskih objekata, a posebno treba istaći činjenicu da imamo spremnih 26 objekata 35/10 kilovolti za realizaciju projekta `SKADA`, odnosno sistema daljinskog nadzora i upravljanja“, kaže Lazarević.

On napominje da je na području svih pet radnih jedinica „Elektro-Bijeljine“ u 2015. godini bilo značajnih investicionih radova.

„Naročito treba istaći nedavnu izgradnju objekata, poput trafo-stanice od 35 kilovolti u Capardama, opština Osmaci, zatim izgradnju na desetine trafo-stanica 10/04 kilovolti, ali i istaći da je izgrađeno nekoliko dalekovoda na čvornim trafo-stanicama“, rekao je Lazarević.

On je napomenuo da su trenutno aktuelni radovi na izgradnji dalekovoda koji će obezbijediti kvalitetnije snabdijevanje kupaca u Bijeljini, kao i na seoskom području prema Ugljeviku. „Jedan od kapitalnih projekata koji smo završili prije nekoliko dana je izgradnja dalekovoda Ugljevik-Priboj“, kaže Lazarević.

Govoreći o radnoj jedinici Ugljevik, Lazarević je naveo da ona ima oko 1.700 kilometara mreže, te da je riječ uglavnom o nadzemnim vodovima.

„Oko 40 kilometara mreže je 35 kilovolti, a s obzirom na konfiguraciju terena i konstantne vremenske neprilike na ovom području, često dolazi do ispada naših dalekovoda. Jedan od najdrastičnijih primjera bio je dalekovod Ugljevik-Priboj i nadam se da ćemo puštanjem u rad novog 35 kilovoltnog dalekovoda postići kvalitetno i kontinuirano snabdijevanje naših kupaca sa tog područja, odnosno dijelova opština Ugljevik i Lopare“, rekao je Lazarević.

On je podsjetio da je početno mjesto dalekovoda kod 400 kilovoltnog rasklopnog postrojenja „Elektroprenosa“ u Ugljeviku, a završna tačka u Peljavama sa 31 stubnim mjestom.

„Dalekovod se sastoji od nadzemne dionice na željezno-rešetkastim stubovima i dužina te trase je oko 6.900 metara i podzemno-kablovske dionice čija je dužina 760 metara“, objasnio je Lazarević.

On je naveo da je razlog za ovu investiciju, prije svega, pouzdanije snabdijevanje potrošača i proširenje rudničkog kopa, tako da je, napominje, u izvjesnom smislu, izgradnja dalekovoda dobrim dijelom zajednička investicija sa Rudnikom i termoelektranom /RiTE/ „Ugljevik“.

„Ovaj dalekovod će najviše značiti za naše kupce, njih oko 1.400, koji se električnom energijom snabdijevaju sa dalekovoda Ugljevik-Priboj, a veliki značaj će novi dalekovod imati i za RiTE `Ugljevik`, jer zbog stare trase dalekovoda nisu mogli kvalitetno da obavljaju svoj proizvodni proces“, rekao je Lazarević.

Finansijska vrijednost ove investicije je oko 700.000 KM. „Elektro-Bijeljina“ posluje u okviru Mješovitog holdinga „Elektroprivrede Republike Srpske“ i jedno je od pet distributivnih preduzeća u Srpskoj.

Organizaciono je podijeljeno u pet radnih jedinica /Bijeljina, Zvornik, Ugljevik, Bratunac i Vlasenica/ i pokriva teritoriju od 13 opština sjeveroistočnog dijela Republike Srpske.

Trenutno ima oko 110.000 kupaca na osnovu čega su drugi u sistemu „Elektroprivrede Republike Srpske“.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se