17.4 C
Zvornik
27. мај 2024.

„Ratko Mladić je junak“: Finska političarka progovorila o zavjeri protiv Srba

General Ratko Mladić nije „balkanski kasapin“, kako žele da ga predstaveu savremenoj istoriji, nego ličnost koga su pobjednici oklevetali, izjavila je ugledni finski psihijatar i političar Pirko Turpeinen.

Finska profesorka, koja je funkcioner finskih socijaldemokrata, a radila je i kao stručni saradnik u Komisiji Savjeta Evrope za ispitivanje torture i kršenja ljudskih prava, rekla je da se generalom Mladićem bavi zbog „istorijskih kontroverzi koje prate ovaj slučaj“.

„Pročitala sam sve što sam mogla da nađem u medijima šta je ovaj čovjek navodno uradio ili rekao na TV-u i u novinama.

Bila sam u Hagu gdje sam kroz dokumenta pratila njegovo suđenje. U BiH sam se sretala sa njegovim saradnicima – oficirima. Iz svega toga logičan zaključak je da je Mladić žrtva“, rekla je Turpeinenova.

Ona je navela da je preko interneta počela da traži integralne govore generala Mladića objavljene u svjetskim medijima, istraživala je i u bibliotekama u kojima se čuvaju mikrofilmovani novinski članci.

Turpeinenova je ispričala da je prije dvije godine obišla mjesta u BiH gdje su se odigrali navodni Mladićevi zločini i u kojima još žive ljudi koji su bili učesnici ratnih događaja.

„Došla sam do zaključka da je Mladić žrtva propagande“, rekla je Turpeinenova i istakla da je Mladić „bio čovjek koji je branio svoj narod i koji je držao vojničku riječ“.

Ona navodi da je počela rad na novoj knjizi o ljudima sa kojima je sarađivala baveći se politikom, a čiji je radni naslov „Elizabet Ren, Helena Ranta i Marti Ahtisari kao sluge NATO-a“.

„Renovu poznajem još dok je bila finski ministar odbrane i kada je od SAD kupila avione `hornet F-18, krajem prošlog vijeka. Još tada mi je bilo neprijatno što jedan ministar zemlje kao što je Finska kojoj ni od koga ne prijeti realna opasnost toliko `slavi` dolazak ovih borbenih aviona“, rekla je Turpeinenova.

Ona je ocjenila da je Helena Ranta druga žena koja se ogrješila o Srbe svojim falsifikovanim izvještajima o događajima u Račku na Kosovu i Metohiji (o navodnom masakru nad Albancima, koji je poslužio kao povod za bombardovanje SR Jugoslavije).

„Taj izvještaj je trebalo da odobri prvi finski forenzičar i patolog profesor Anti Pentila, ali ona nikada izvještaj nije dostavila njemu, nego generalu Vilijemu Vokeru“, rekla je Turpeinenova.

Ona je istakla da trećoj ličnosti u njenoj knjizi, Martiju Ahtisariju, bivšem predsjedniku Finske i nobelovcu, „nimalo ne služi na čast uloga koju je za NATO odigrao protiv Srbije“, prenosi Srbin.info.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se