28.1 C
Zvornik
16. јун 2024.

Završena sjednica Vlade Srbije i Savjeta ministara: Slijedi potpisivanje protokola

SARAJEVO – Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije, završena je, a razmatrajući aktivnosti u oblasti energetike dogovorene su daljnje aktivnosti na izgradnji elektroenergetske interkonekcije – 110 kV dalekovoda Ljubovija – Bratunac.

Dogovoreno je da se formira međuvladina ekspertska komisija koja će u saradnji sa entitetima sačiniti konkretan plan aktivnosti, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

12.30. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Vlada Republike Srbije u nastavku sjednice razgovarali su o aktivnostima u pogledu nastavka saradnje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije u oblasti infrastrukture kvaliteta.

Naglašena je potreba unapređenja saradnja Bosne i Hercegovine i Republike Srbije u regionalnim projektima iz oblasti energetike, zaštite prirodne okoline, zaštite od prirodnih nepogoda i zajedničko apliciranje za grant sredstva unutar Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (Western Balkans Investment Framework – WBIF).

Fokus će biti na jačanju institucionalne saradnje formiranjem većeg broja zajedničkih privrednih društava, kroz intenziviranje institucionalnih kontakata i kroz saradnju u oblasti promocije investicija i izvoza i privlačenja direktnih investicija.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova BiH, razgovarali su o zaključivanju bilateralnih sporazuma o regionalnoj saradnji sa državama koje su potpisale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, sa ciljem povećanja obima saradnje između tih država, u roku od dvije godine od stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Na prijedlog ministrice bez portfelja zadužene za evropske integracije u Vladi Republike Srbije razgovarano je o implementaciji Memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o saradnji u oblasti evropskih integracija.

Na sjednici je razgovarano o planiranju i realizaciji infrastrukturnih projekata sa Jedinstvenog pregleda infrastrukturnih projekata koji su od značaja za Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srbiju, a koji se planiraju za finansiranje iz sredstava EU.

Vijeće ministara BiH i Vlada Srbije razgovarali su i o prekograničnoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Srbije. U tom kontekstu ukazano je na potrebu izrade što većeg broja programa prekogranične saradnje koji bi se izrađivali po istoj metodologiji a kojima bi se povlačila veća finansijska sredstva

Policijska saradnja

12.00. Vijeće ministara BiH i Vlada Republike Srbije su takođe razmotrili inicijativu za regulisanje međusobnih odnosa vezano za naknade za potopljeno zemljište u toku rijeke Drine između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije (HE Bajina Bašta i Zvornik).

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Vlada Republike Srbije na prvoj zajedničkoj sjednici istakli potrebu rješavanja problema u vezi sa mjestima pogodnim za ilegalni prelazak državnih granica BiH i Srbije.

Na sjednici je razgovarano i o intenziviranju saradnje o policijskoj saradnji Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

11.55. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Vlada Republike Srbije pokrenuli su danas u Sarajevu aktivnosti za unapređenje prekogranične saradnje, s ciljem upravljanja čvrstim otpadom u slivu rijeke Drine, o čemu će se razgovarati i sa Vladom Crne Gore.

Na prijedlog Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije na sjednici je dogovorena i saradnja u oblasti razmjene i prenošenja iskustava u oblastima mitigacije i usklađivanja nacionalnog sa EU zakonodavstvom u oblasti klimatskih promjena.

Na sjednici je naglašena potreba što skorijeg zaključivanja Memoranduma o unapređenju poljoprivredne saradnje između Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije.

10.30. Zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije počela je u Sarajevu, a prema već utvrđenom dnevnom redu Vijeće ministara BiH i Vlada Srbije razspravljat će o poljoprivredi i zaštiti okoliša, oblasti rudarstva i energetike, unutrašnjim poslovima, privredi, evropskim integracijama, oblasti odbrane, građevinarstva i prometa i infrastrukture, oblasti trgovine i turizma, telekomunikacijama, te o oblasti socijalnog rada, zapošljavanja, zdravstva i sporta.

Prije početka sjednice predsedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić i premijer Srbije Aleksandar Vučić održali su sastanak, a sa premijerom Srbije sastao se i Mladen Bosić, lider SDS-a.

Na dnevnom redu sjednice bilo je 30 tačaka.

Pres konferencija dvije Vlade zakazana je za 13 časova.

Tada bi trebalo da budu potpisana četiri sporazuma – protokol o saradnji u traženju nestalih osoba između Vijeća ministara BiH i Republike Srbije, Memorandum o razumjevanju u oblasti telekomunikacija, Protokol o saradnji na očuvanju mosta Mehmed paše Sokolović, kao i Sporazum u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja, javljaju Nezavisne.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se