17 C
Zvornik
03. октобра 2022.

Savanović: Novi zakon o radu afirmiše realni sektor

BANJALUKA – Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović istakao je da je suština novog zakona o radu da afirmiše realni sektor, da podigne rad na viši nivo i da na taj način stvori akumulaciju iz koje će moći da se crpe određena prava.

„Moramo stvarati ambijent poslodavcima i investitorima za gradnje fabrika, za realni sektor i zapošljavanje mladih, koji su umorni od čekanja posla. Možete definisati prava kakva hoćete, ali ako ih nemate odakle crpiti to je prazan papir“, poručio je Savanović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Govoreći o radnoj verziji zakona o radu, koja će danas biti upućena socijalnim partnerima, Savanović je istakao da sva prava koja su definisana postojećim Zakonom o radu jednostvano nemaju odakle da se crpe.

On je dodao da su pri izradi novog zakona poštovane međunarodne konvencije o radu, te da su sva dobra rješenja koja su bila u postojećem Zakonu o radu prenesena u novi zakon, u koji su unesena i najbolja rješenja iz zakona o radu zemalja u okruženju.

„Novi zakon kolektivni ugovor ograničava na tri godine, što znači da će svake tri godine poslodavci i sindikat razgovorati, što je sasvim korektno i pošteno, jer nekorektno je definisati pravo u neodređeno vrijeme ako vi nemate odakle crpiti pravo“, tvrdi resorni ministar.

Savanović je poručio da niko ne treba da sumnja u dobre namjere Vlade Srpske, koja će biti na stanovištu zaštite radnika i zaštite poslodavaca, jer ovaj zakon mora biti afirmativan za sve, posebno za građane.

„Radna verzija je podložna izmjenama i dopunama, a konačnu verziju donijećemo u saglasnosti sa socijalnim partnerima, odnosno Unijom udruženja poslodavaca, Savezom sindikata i širom javnošću“, napomenuo je Savanović.

On je naglasio da niko nema pravo da pravi opstrukcije na ozbiljnim zakonima i da zaustavlja reformske procese, te dodao da je novi zakon o radu potrebniji onim ljudima koji ne rade, odnosno mladim ljudima kojih ima 25,7 odsto na Birou za zapošljavanje u Republici Srpskoj.

Savanović je za ponedjeljak, 30. novembar, najavio zajednički sastanak predstavnika Vlade Republike Srpske i socijalnih partnera.

Načelnik Odjeljenja za rad i zapošljavanje pri resornom ministarstvu Rajko Kličković rekao je da je jedno od osnovnih načela od kojeg je Vlada Srpske pošla u pripremi ovog radnog teksta dostignuti nivo prava.

„Pauze, porodiljsko odsustvo, godišnji odmor, minuli rad i sva druga prava nisu dovedena u pitanje. Pri izradi zakona poštovali smo dostignuti nivo socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja, ali i zadržali međunarodne standarde koji su implementirani u naš raniji zakon“, objasnio je Kličković.

On je dodao da niko ne može dovesti u pitanje kolektivne ugovore, jer su oni ustavna kategorija.

„Možda bi mogli ići na izmjene postojećeg teksta da nam prepreka nije poslovnička procedura, jer po Poslovniku Narodne skupštine, nakon prečišćenog teksta zakona ne možete vršiti izmjene postojećeg zakona“, naveo je Kličković.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se