13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Ovi začini čuvaju srce i tope salo

Istraživanje koje je sprovedeno za novine “Flavour”, pokazalo je da kada jedemo začinjen obrok, pojedemo i do 10 odsto manje.

Ova studija pokazuje i da su začini dobri za naše srce. Oni koji u svoj obrok stave dvije kašike začina kao što su origano, crni biber, bijeli luk, ruzmarin, ljuta papričica i cimet imaju čak do 30 odsto manje masti u organizmu.

Crni biber

Koliko god da zvuči prosto, crni biber zaista jeste vrlo zdrav začin. Ubrzava metabolizam, osjećaj sitosti traje duže i prirodno topi masti. Možete ga staviti u meso, salate ili zabiberiti svoju omiljenu čorbu.

Čili začin i kajenski biber

Ovi ljuti začini podstiču znojenje, pa su dobri borci protiv masti. Ono što je odlično kod njih jeste to što održavaju dobar nivo insulina u krvi nakon obroka. Probajte da pospete začin po kuvanim jajima ili po domaćem čipsu od kelja.

Sjeme čia

Jedna supena kašika čie sadrži vlakana kao ovsena kaša. U njoj se nalazi i kalcijum i omega 3 kiseline, dobre za naše srce. Dobar je izvor gvožđa, koji često fali ženskom organizmu. Probajte da dodate u salatu i supu ili da upotpunite puding.

Cimet

Ovaj antioksidans održava dobar balans šećera u krvi, razgrađuje masti i smanjuje apetit. Sipajte ga u kafu ili dodajte u voćnu salatu.

Morska trava

Ne djeluje veoma privlačno, ali je vrlo bogata mineralima. U sebi ima dosta kalcijuma i niskokalorična je. Prirodno je slana. Probajte da je stavite u salatu.

Sjeme lana

Sjeme lana bogato je gvožđem, omega-3 kiselinama. Istraživanje pokazuje da je najbolje jesti ih same. Pozitivno utiče na raspoloženje i hidrira vašu kožu. Probajte da dodate laneno sjeme u hljeb, piletinu ili šejk od banane.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se