3.4 C
Zvornik
03. фебруара 2023.

Najtraženiji radnici sa najnižom platom

BANJALUKA – Menadžeri su tokom prošle godine bili najplaćeniji u BiH sa prosječnom platom od 1.637 maraka, dok su trgovci bili najtraženija struka, ali sa skoro trostruko manjom platom od menadžerske, pokazala je analiza najtraženijih zanimanja na tržištu rada koju je obavio portal „Posao.ba“.

Poslije menadžera najviše novca zarađuju programeri čija je prosječna plata 1.317, a na trećem mjestu su građevinski inženjeri sa prosjekom od 1.159 maraka. Sa druge strane najlošije prolaze ugostiteljski radnici čija plata u prosjeku iznosi tek 582 i trgovci sa 604 marke.

– Trend u pogledu najbolje i najslabije plaćenih zanimanja ne mijenja se u znatnijem obimu u posljednjih nekoliko godina. Na ovim pozicijama već tradicionalno iz godine u godinu zatičemo ista zanimanja i očigledno je da će takav trend biti nastavljen – rekla je marketing i PR menadžer portala „Posao.ba“ Edina Šehović.

Da lista najtraženijih i najplaćenijih zanimanja neće još godinama biti značajnije korigovano smatra i ekonomski analitičar Zoran Pavlović. Razlog za to je, kako kaže, slab razvoj privrede.

– Već godinama se ništa značajnije ne dešava u realnom sektoru, tako da se i lista najtražnijih zanimanja ne mijenja. Primarni interes investitora već odavno je u zoni trgovinske djelatnosti, pa su trgovci najtraženije zanimanje – istakao je Pavlović.

Kada su u pitanju visine plata, Pavlović kaže da platnim listama osim menadžera mogu biti zadovoljni i komercijalisti, koji imaju niz bonusa i zaposleni na višim pozicijama u bankarskom sektoru.

– Privreda je sa aspekta potražnje i visine plata potpuno na repu događaja, što je veliki nedostatak i što će nas sve skupo koštati u budućnosti – naglasio je Pavlović ističući da je pomake moguće napraviti jedino ako dođe do izjednačavanja statusa radnika u javnom i realnom sektoru posebno kada su u pitanju plate.

Kada su u pitanju kompetencije i vještine koje su poslodavci tražili od radnika jedna od najtraženijih bio je rad na računaru.

– Od kandidata na gotovo svim radnim mjestima traženo je i poznavanje engleskog jezika, odgovornost, sposobnost rada u timu i kreativnost – ističu u portalu „Posao.ba“, piše Glas Srpske.

Top deset najtraženijih zanimanja u 2014. godini i njihova prosječna plata

  • Trgovac (5,4%) – 604
  • Komercijalista (5,1%) – 962
  • Operater u pozivnom centru (4,2%) – 758
  • Programer (3,6%) – 1.317
  • Ugostiteljski radnik (2,8%) – 582
  • Menadžer (2,7%) – 1.637
  • Monter u građevini (1,5%) – 800
  • Građevinski inženjeri (1,4%) – 1.159
  • Kreditni službenik (0,9%) – 1.050
  • Saradnik u projektima (0,9%) – 891

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se