I Srbiju iznenenadile pojačane kontrole na mostu

LJUBOVIJA – Zabrana prelaska nekih građana preko Mosta kralja Aleksandra na Drini izazvala brojne nedoumice. Granična policija BiH tvrdi da je riječ o dogovoru sa Srbijom zbog izbjegličke krize i sprečavanja prekograničnog kriminala.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da nije upoznat sa činjenicom da preko Mosta kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića na Drini, koji povezuje Republiku Srpsku i Srbiju, ne mogu da prelaze građani koji nisu nastanjeni u Malom Zvorniku i Zvorniku.

Na pitanje „Novosti“, kako komentariše odluku vlasti BiH po kojoj od 9. oktobra preko gvozdenog mosta na Drini, mogu da prelaze pješke samo stanovnici malozvorničkog i zvorničkog kraja a ne i drugi, premijer Vučić je rekao da nije za to znao, da će to proveriti i da je siguran da nikakav problem nije na strani Srbije.

Portparol Granične policije BiH Sanela Dujković ranije je pojasnila da su rukovodioci Granične policije Zvornik i nadležnih graničnih policija Srbije razmatrali primjenu Sporazuma između BiH i Srbije o pograničnom saobraćaju iz 2007. godine i usaglasili da se pojačane granične kontrole primenjuju u skladu sa izbjegličkom krizom u regionu, ali i radi sprečavanja prekograničnog kriminala na graničnom prelazu za pogranični saobraćaj Zvornik – Mali Zvornik.

Načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović ranije je rekao da zatvaranje mosta za sve koji ne žive u pograničnom području opština Zvornik i Mali Zvornik izaziva probleme i revolt ljudi.

Jedan komentar

  1. Pa prije 100-ak godina srbi da bi presli u Srbiju su morali da imaju potvrde o nekom vaznom poslu preko granice ili pozive od familije ili kumova,e sada se nastavljaju i dalje takva vremena DOKADA

Back to top button