18.1 C
Zvornik
05. октобра 2022.

NSRS: Predloženo formiranje Komisije za provođenje referenduma

BANJALUKA – Na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske danas su predloženi članovi Komisije za provođenje referenduma u RS o pravosuđu BiH, prenosi Fena.

Zadatak Komisije za provođenje referenduma je da formira komisije u lokalnim zajednicama u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu odluke o raspisivanju referenduma.

SNSD će imati četiri, DNS i SP po dva i Slobodni demokratski srpski klub (SDS-K) jednog člana u ovoj komisiji. U Komisiji nema predstavnika opozicije i bošnjačkih stranaka.

SNSD je predložila da u ovu komisiju budu imenovani Željko Mirjanić, Ljiljana Dabić, Vili Kuljanac i Dragoljub Reljić.

Mirjanić je profesor na Pravnom fakultetu Banjaluka, Dabić je šef kabineta gradonačelnika Banjaluke i član Gradske izborne komisije, a član iste komisije je i Kuljanac. Reljić je u prethodnom mandatu bio sekretar Predstavničkog doma parlamenta BiH.

DNS je predložio profesora na banjalučkom Pravnom fakultetu i savjetnika u kabinetu predsjednika Narodne skupštine RS Milu Dmičića i pravnika Željka Škondrića koji je sekretar Skupštine grada i predsjednik Gradske izborne komisije u Prijedoru.

SP je delegirao poslanike Dobrilu Drinić i Dragana Ristića.

Tokom današnje skupštinske rasprave opozicija je ponovila da odluka o referendumu nije još objavljena u „Službenom glasniku RS“, a da, ako se i održi “izjašnjavanje građana neće imati nikakvo djejstvo”.

Prije toga u Skupštini se vodila burna rasprava vlasti i opozicije o negativnom revizorskom izvještaju o Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite, javio je novinar „Nezavisnih„.

Osim o stanju u zdravstvenom sektoru, prepucavanje cijelo prijepodne trajalo i o stanju u pravosuđu RS. Opozicionari tvrde da sadašnja vlast u RS sprečava pravosudne institucije da procesuiraju krivična djela sadašnjih vlasti, a predstavnici vladajućih partija opozicionare optužuju da presuđuju bez suda.

Glavni revizor Republike Srpske Duško Šnjegota rekao je da se moraju poštovati preporuke Glavne službe za reviziju javnog sektora u otklanjanju nepravilnosti iz negativnog revizorskog izvještaja Ministarstva zdravlja.

„Nismo dali preporuku da se poštuje Zakon o zaduženju, dugu i garancijama Republike Srpske jer se podrazumijeva da se ovaj zakon mora poštovati“, istakao je Šnjegota u završnoj riječi u parlamentu Republike Srpske, tokom rasprave o izvještaju.

Šef Poslaničkog kluba SNSD-a Radovan Višković ponovio je da vladajuća koalicija nema uticaja na rad suda i tužilaštva u Republici Srpskoj.

Višković je rekao da ništa nije procesuirano u pogledu negativnih revizorskih izvještaja iz ovog vremena, kao ni iz perioda dok je na vlasti bio SDS u Republici Srpskoj.

On je podsjetio da je negativnih revizorskih izvještaja u 2014. godini bilo i u nekim lokalnim zajednicama u kojima su na vlasti SNSD i SDS.

Šef Poslaničkog kluba SDS-a Vukota Govedarica smatra da bi u normalnoj demokratskoj zemlji zbog negativnog revizorskog izvještaja minister trebalo da podnesu stavke.

Igor Žunić, poslanik SNSD-a je rekao da su pravosudne institucije i na nivou BiH i RS istraživali mnoge navode o korupciji, uključujući i izgradnju zgrade Vlade RS, ali da su zaključili da nije bilo osnova za bilo kakvo krivično djelo.

On je podsjetio da je većina revizorksih izvještaja pozitivna ili s rezervom, te je pozvao nadležne da istraže svaki navod o mogućoj korupciji ili kriminalu.

„Naš šef Kluba javno pozvao da svako ko je počinio bilo kakvo krivično djelo bude priveden pravdi. Tako ovdje i sada i bilo gdje“, rekao je on.

Branislav Borenović, šef Klupa PDP-a je rekao da čak i kada se izuzmu svi revizorksi izvještaji i krivične prijave koje su podnosili predstavnici opozicinoih partija, kao i PDP, pravosudne institucije u RS nisu istražile bilo koju aferu.

„Ako je vjerovati našem pravosuđu, ovo je idealno društvo i ovdje nema korupcije ni kriminala“, rekao je on.

Adam Šukalo, poslanik NS-a, je rekao da ako ga vlast uvjeri da postoji jedan slučaj koji je procesurian, da će vjerovati u instituiciju Specijalog tužilaštva RS.

Duško Ivić, poslanik DNS-a smatra da je dobro što je resorno ministarstvo ozbiljno shvatilo revizorski izveštaj i dostavilo Glavnoj službi za reviziju Republike Srpske plan aktivnosti za otklanjanje nedostataka iz negativnog revizorskog izvještaja za prošlu godinu.

Zdravko Krsmanović, poslanik NDP-a založio se da se politika izbaci iz zdravstvenih institucija u Republici Srpskoj, te da se završi izgradnja započete zgrade Fonda zdravstvenog osiguranja, kao i izgradnja novog bolničkog objekta u Istočnom Sarajevu.

Marinko Božović, poslanik SDS-a poručio je da će, ukoliko u razumnom roku ne počne izgradnja nove zgrade bolnice Istočno Sarajevo, protesta biti ne samo u Istočnom Sarajevu, već i u Banjaluci.

Milica Lovrić, poslanik SNSD-a smatra da negativan revizorski izvještaj Ministarstvu zdravlja Republike Srpske za 2014. godinu ne znači da postoje i elementi krivičnog djela, odnosno da takvih djela nema ako je pozitivan revizorski izvještaj.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se