Društvoizbor urednikanaslovnaVIJESTI

Izbjeglice se na granici BiH očekuju večeras

SARAJEVO – Spremni smo da prihvatimo oko 5.000 izbjeglica koji bi ostali u BiH bez mogućnosti odlaska zbog zatvaranja koridora i da onda zatvorimo granicu, rekao je danas na vanrednom presu ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

On je dodao je BiH spremna da pusti  li  neograničen broj izbjeglica ukoliko se otvori koridor  bude samo tranzitna zemlja na njihovom putu prema Zapadnoj Evropi.

Na vanrednoj pres konferenciji Mektić je rekao da će BiH morati da se ponaša u skladu sa onim što se dešava u regionu u pogledu izbjegličke krize I da ako Hrvatska zatvori svoju granicu sa Srbijom, postoji mogućnost da izbjeglice dođu u BiH.

Dodao je da prema njegovim informacijama za sada nema izbjeglica na granicama.

Nakon sastanka Službe za strance i bezbjednosnih agencija u BiH zaključeno je da je BiH spremna ako dodje do naglog priliva izbjeglica, ali da će u slučaju da budu popunjeni kapaciteti koje ima za prijem izbjeglica I naša zemlja učiniti isto kao što uradila Hrvatska I ostale zemlje, zatvoriti granice, javlja novinar „Nezavisnih“.

Izet Nizam, zamjenik direktora Službe za strance kazao je da BiH ne može dozvoliti da se na granice ulazi bez kontrole, te se BiH se mora zaštititi kao I ostale zemlje.

„Praktično nema više Šengena. Slovenija je ukinula Šengen, Rumunija I Bugarska takođe planiraju da zatvore granice, tako da je izvjesno da je još večeras jedan val izbjeglica mogao krenuti ka BiH“, rekao je on.

Nizam je rekao da je već razgovarao sa gradonačelnikom Bijeljine I da je on rekao da Bijeljina ima kapacitet za 700 ljudi.

Svevlad Hofman, zamjenik direktora Granične policije BiH kazao je da ova služba može odgovoriti na situaciju naglog priliva izbjeglica.

Na pitanje novinara da li je povećan broj graničara koji kontroliše granice BiH, Hofman je rekao da broj graničara nije povećan, te da rade sa već ranije određenim kapacitetima.

Rade Kovač, načelnik za operativne poslove u Službi za strance kazao je da je MUP RS spreman da reaguje kada dođe do priliva izbjeglica, te da je ovaj sastanak imao za cilj da osigura što bolje bezbjednosne uslove u BiH kada I ako dodje do priliva izbjeglica.

Tagovi
Back to top button
Close
Close