14.3 C
Zvornik
30. септембра 2022.

Hrvati zatvorili Batrovce, kolona kamiona duga 10 kilometara!

Hrvatska je od ponoći za teretni saobraćaj zatvorila jedini otvoreni granični prelaz sa Srbijom, Batrovci – Bajakovo, dok putnički saobraćaj i dalje funkcioniše.

Hrvatska policija je ovakvu odluku saopštila pograničnoj policiji Srbije bez ikakvog obrazloženja.

Vođa smjene na prelazu Batrovci Goran Perak rekao je za Radio-televiziju Srbije da je kolona kamiona na Batrovcima duga oko deset kilometara.

On je dodao da obustava teretnog saobraćaja i kolona kamiona ometaju normalno funkcionisanje saobraćaja na auto-putu ka Hrvatskoj, ali da na ulazu u Srbiju nema problema.

Stefanović: Nekorektan potez Hrvatske

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je zatvaranje graničnog prelaza Batrovci nekorektan potez hrvatske strane i ocijenio da Hrvatska ne umije da upravlja migrantskom krizom kao što je to radila Srbija.

Stefanović je rekao da Srbija razgovara sa susjedima i trudi se da bude dio jedinstvenog rješenja izbjegličke krize u Evropi.

„Ipak, nisam uspio da razgovaram sa hrvatskim kolegom, ali je zatvaranje graničnog prelaza Batrovci nekorektan potez hrvatske strane“, izjavio je Stefanović za Radio-televiziju Srbije.

On je naveo da izjave hrvatskih kolega razumije kao izjave ljudi koji se ne snalaze najbolje u krizi i ocijenio da se u Hrvatskoj problemi sa izbjeglicama prebacuju na politički teren.

Podsjećajući na to kako je Srbija brzo postigla dogovor sa Mađarskom, ministar unutrašnjih poslova Srbije je izrazio nadu da će i u Hrvatskoj biti sluha za rješavanje problema.

Stefanović je naveo da je sa Mađarima dogovoreno da na graničnom prelazu Horgoš jedan bude obezbijeđen stalni protok robe i prolazak ljudi, dok je Horgoš dva opredijeljen za registraciju migranata.

„Ukoliko hrvatska strana ne bude spremna na dogovor, mi možemo samo da očekujemo da će Evropa reagovati jer se krše međunarodni sporazumi“, poručio je Stefanović.

Ističući da se nada rješenju na sastanku šefova vlada zemalja članica EU u Briselu koje će bar malo olakšati migrantsku krizu, Stefanović je rekao da ne očekuje da migranti budu vraćeni iz zapadnoevropskih zemalja.

On je rekao da nije ni očekivano niti realno da se migranti vrate iz zemalja zapadne Evrope u Srbiju i objasnio da Srbija može obezbijediti tranzit, ali ne i trajni smještaj za te ljude.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,107PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se