13.1 C
Zvornik
30. септембра 2022.

Obnovljen spomenik žrtvama NOB-a u Drinjači

ZVORNIK – Pomenom i polaganjem vijenaca na rekonstruisani spomenik žrtvama Narodnooslobodilačke borbe 1941-1945 godine juče je u Drinjači obilježeno 70 godina od oslobođenja ove mjesne zajednice u Drugom svjetskom ratu.

Potpredsjednik OO SUBNOR Zvornik Neđo Lukić rekao je da je spomenik podignut za 1.203 ubijena civila i 218 boraca.

On je istakao veliko zadovoljstvo jer je spomenik rekonstruisan.

– Veoma smo zahvalni načelniku opštine Zvornik Zoranu Stevanoviću što je prihvatio da ovaj posao uradimo, kao i njegovom zamjeniku Bojanu Ivanoviću, jer je ovaj spomenik koji je napravljen davne 1976. godine bio potpuno propao. Želimo da ovaj spomenik opominje naše potomke i potomke naših potomaka šta su ratovi, da oni donose zlo i da ne treba nikada i nigdje da se dešavaju, ali istovremeno i da čuvamo spomen na pobijene civile i borce – rekao je Lukić.

On je dodao članovi SUBNOR-a, njihovi potomci i poštovaoci polaganjem vijenaca na spomenike u Drinjači, te Zvorniku, Kozluku i Pilici obilježavaju značajne datume iz NOB-a.

Zamjenik načelnika Bojan Ivanović rekao je da je za rekonstrukciju spomenika izdvojeno oko 6.800 KM.

– Iz opštinskog budžeta izdvojeno je 4.800 KM, dok je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite odobrilo još 2.000 KM. Sa spomenika su uklonjene dotrajale i oštećene mermerne ploče i on je obložen granitnim pločama. Zub vremena učinio je svoje i na ovaj način željeli smo da ga sačuvamo od potpunog propadanja – istakao je Ivanović.

Pomen je služio sveštenik Milan Milovanović, dok su vijence položili predstavnici zvorničkog SUBNOR-a, Boračke organizacije, Udruženja ratnih vojnih invalida, Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, te opštine Zvornik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,107PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se