izbor urednikanaslovnaVIJESTIZvornik

Obnovljen spomenik žrtvama NOB-a u Drinjači

ZVORNIK – Pomenom i polaganjem vijenaca na rekonstruisani spomenik žrtvama Narodnooslobodilačke borbe 1941-1945 godine juče je u Drinjači obilježeno 70 godina od oslobođenja ove mjesne zajednice u Drugom svjetskom ratu.

Potpredsjednik OO SUBNOR Zvornik Neđo Lukić rekao je da je spomenik podignut za 1.203 ubijena civila i 218 boraca.

On je istakao veliko zadovoljstvo jer je spomenik rekonstruisan.

– Veoma smo zahvalni načelniku opštine Zvornik Zoranu Stevanoviću što je prihvatio da ovaj posao uradimo, kao i njegovom zamjeniku Bojanu Ivanoviću, jer je ovaj spomenik koji je napravljen davne 1976. godine bio potpuno propao. Želimo da ovaj spomenik opominje naše potomke i potomke naših potomaka šta su ratovi, da oni donose zlo i da ne treba nikada i nigdje da se dešavaju, ali istovremeno i da čuvamo spomen na pobijene civile i borce – rekao je Lukić.

On je dodao članovi SUBNOR-a, njihovi potomci i poštovaoci polaganjem vijenaca na spomenike u Drinjači, te Zvorniku, Kozluku i Pilici obilježavaju značajne datume iz NOB-a.

Zamjenik načelnika Bojan Ivanović rekao je da je za rekonstrukciju spomenika izdvojeno oko 6.800 KM.

– Iz opštinskog budžeta izdvojeno je 4.800 KM, dok je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite odobrilo još 2.000 KM. Sa spomenika su uklonjene dotrajale i oštećene mermerne ploče i on je obložen granitnim pločama. Zub vremena učinio je svoje i na ovaj način željeli smo da ga sačuvamo od potpunog propadanja – istakao je Ivanović.

Pomen je služio sveštenik Milan Milovanović, dok su vijence položili predstavnici zvorničkog SUBNOR-a, Boračke organizacije, Udruženja ratnih vojnih invalida, Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, te opštine Zvornik.

Tagovi

Jedan komentar

  1. Zanima me, da li postoji negde spisak zrtava 1945 koji su poginuli u Drinjaci? Moj pradeda je poginuo tu, ali telo nije pronadjeno. Pa bih volela nesto vise da saznam o tome, mozda su ga tu sahranili. Unapred hvala.

Back to top button
Close
Close