18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Mjestašca kao rukom slikana (foto)

Negdje između grada i netaknute prirode naći ćete sela kao iz bajke i mjestašca koja izgledaju kao da su slikana rukom.

Ovo su mjesta gdje se ljudi i priroda veoma dobro slažu i izgledaju kao jedno. Donosimo vam izbor najljepših sela prema pisanju sajta crazecentral.com, a fotografije sigurno govore više od riječi.

Tibet

On se nalazi u Himalajima i jedno je od mnogih naselja koje je izgrađeno kao podrška obližnjem manastiru, a do njega možete samo pješice ili konjem. Riječ je o netaknutoj prirodi i arhitekturi koja svjedoči o nekim davnim vremenima.

Reine

Čudesno ribarsko selo nalazi se na prekrasnom arktičkom ostrvu Moskeneseja i proglašeno je za najljepše selo u Norveškoj. Reine, sa procijenjenom populacijom od nekoliko stotina stanovnika, smješteno je u arhipelagu Lofoten, a okruženo je slikovitim ostrvima.

Gasadalur

Ovo selo nalazi se na ostrvu Vagar, jednom od 18 Farskih ostrva. Postoji legenda da je selo dobilo ime po ženi Gaesi, koja je prekršila strogi post, zbog čega joj je oduzeta sva imovina. Protjerali su je iz ove doline, a u selu je ostala priča o duhovima i patuljcima. Drugo objašnjenje jeste da je Gasadalur (Guščija dolina) dobio naziv po divljim guskama, koje su nekada naseljevale ove krajeve.

Kolmar

To je mjesto u sjeveroistočnoj Francuskoj, u regionu Alzas. Karakterističan je po očuvanom starom gradu, arhitektonskim spomenicima i muzejima. U njemu su rođeni značajni umjetnici: slikar i grafičar Martin Šongauer i skulptor Frederik Bartoldi, autor Kipa slobode u Njujorku.

Bled

Ova ljepota prirode nalazi se u istoimenoj opštini Bled, koja pripada Gorenjskoj regiji u Sloveniji. Stanovnici Bleda govore kako već više od 1.000 godina uživaju u najljepšem pogledu koji opisuju kao rajski, pozivajući se na stih najvećeg slovenačkog pjesnika Francea Prešerna: „Ne postoji u Kranjskoj ljepši kraj, ko s okolinom ovaj, što liči na raj.“

Biburi

Nalazi se u britanskoj regiji Gločesteršir. On je svojom slikovitošću zaslužilo epitet najljepšeg mjestašca u Engleskoj. Biburi je seoce koje leži na lijevoj obali reke Koln, pritoke Temze. U ovom selu se nalazi čuvena ulica Arlington Rou, koja je širom svijeta poznata po zaštićenoj arhitekturi. Upravo je stil gradnje ovih kamenih kuća donio slavu Biburiju, tako da se obrisi ovih kuća nalaze čak i na unutrašnjim stranama pasoša Velike Britanije.

Ansi

Smješten je podno francuskih Alpa, na obali istoimenog jezera azurne boje (na fotografiji). Riječ je o živahnom srednjovjekovnom gradiću koji je zbog malih kanala i potoka koji ga presijecaju poznat i kao Alpska Venecija. U jednom od kanala, na malenom ostrvu nalazi se građevina, gdje se prvobitno nalazio zamak, a potom i zatvor, i to je danas najprepoznatljivija slika ovog romantičnog mjesta.

Livenvort

To je mjestašce u saveznoj državi Vašington, poznato po svojoj ljepoti. Ima oko 2.000 stanovnika. Centar ovog sela je izgrađen po ugledu na bavarsko selo, zbog čega predstavlja turističku atrakciju.

Kvinstaun

Nalazi se na Novom Zelandu, a osnovali su ga istražioci Vilijam Gilbert Riz i Nikolas fon Tunzelman, prvi Evropljani u ovom dijelu svijeta. Riz je prvo napravio farmu koja se nalazila u centru današnjeg Kvinslenda, ali otkrićem zlata u susjednoj rijeci, Riz je odlučio da farmu prepravi u hotel, gdje su odsjedali tragači za zlatom.

Jiužajgu

U prevodu znači dolina devet sela, a neki ga zovu i skriveno planinsko selo. Ovo je ujedno i nacionalni park smješten u istoimenoj prefekturi Ngava, na sjeveru kineske jugozapadne pokrajine Sečuan. Ovo mjesto je najpoznatije po višespratnim slapovima i šarenim jezerima, zbog čega je svrstano u petu kategoriji zaštite IUCN-a, ali i upisano na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Okeaniji.

Širakava-go

U prevodu znači staro područje bijele rijeke. To je područje starih sela u blizini grada Takajama, na ostrvu Honšu. Širakava je planinsko selo u blizini vrha planine Haku. Čak 95,7 % ovog kraja je prekriveno planinskom šumom i jedno je od najsnježnijih područja u Japanu. Upravo velika količina snijega je jedan od razloga nastanka jedinstvene japanske arhitekture kuća tzv. gašo-zukuri.

Manarola

To je jedno od najstarijih mjesta u Italiji, gdje je svojevremeno pronađen kamen temeljac crkve San Lorenco, koji datira još iz 1338. godine. Ovo mjestašce danas ima svega 358 stanovnika, koji govore na dijalektu poznatom kao manaroleze, koji je drugačiji od ostalih u ovom dijelu Italije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se