naslovnaVIJESTIZvornik

Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije

ZVORNIK – U Zvorniku je održana danas radionica za prosvjetno-pedagoške radnika sa regije Birča u oblasti javnog zagovaranja i izrade akcionih planova u okviru projekta „Jedna minuta za cijeli život“, čiji je cilj jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije na ovoj regiji.

Koordinator ovog projekta i Udruženja „Infohaus“ Emina Bećić rekla je novinarima da je Udruženje „Infohaus“, sa UNICEF-om, pokrenulo projekat „Jedan minut za cijeli život“ u svrhu promocije socijalne inkluzije na podrućju Birča, koje obuhvata opštine Zvornik, Bratunac, Srebrenica, Miliće i Vlasenicu.

„Radimo sa školama i prosvjetno-pedagoškim radnicima koji su prisutni na radionici kako bi u septembru i oktobru radili na izradi akcionih planova za promociju socijalne inkluzije u lokalnim zajednicama“, rekla je Bećićeva i naglasila da je prošle godine „Infohaus“ radio istraživanje i prikupio podatke od predstavnika lokalnih vlasti po pitanju najboljih mehanizama za promociju socijalne inkluzije, na kojima se radi ove godine.

Ona je istakla da će projektom biti obuhvaćeno 400 djece i deset nastavnika na području Birča, koji će biti u mogućnosti da bolje razumiju koncept socijalne inkluzije, dječijih prava i intekultiralnog dijaloga kroz ukupono 22 radionice.

„Djeca će uz pomoć nastavnika koordinatora razviti pet lokalnih dječijih akcionih planova koji će biti predstavljeni različitim sektorskim grupama u lokalnim zajednicama u toku diskusija na okruglim stolovima“, rekla je Bećićeva i dodala da će 30. novembra, kada se obilježava međunarodni dan djeteta, biti održan festival filma na kome će svi prikazani filmovi imati elemente socijalne inkluzije.

Pedagog iz Osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Vlasenice Spomenka Savinović rekla je da su ove radionice veoma značajne, jer se na njima nauči nešto novo što doprinosi da se na drugačiji način radi i pomaže učenicima kojima je to potrebno.

„Ono što je najbitnije, uočene probleme putem ovih projekata lakše rješavamo“, rekla je Savinovićeva.

Projekat socijalne inkluzije djece sa poteškoćama u razvoju na području Birča dio je aktivnosti koje udruženje „Infohaus“ provodi uz podršku UNICEF-a već drugu godinu.

Program finansira Vlada Holandije, a implementiraju ga agencije UN-a: UNICEF, UNDP i UNHCR.

Tagovi
Back to top button
Close
Close