30.9 C
Zvornik
15. јул 2024.

Šta tajni dokumenti SAD kažu o Srebrenici?

Iako je ESP konstatovao da Srbija nije spriječila zločin u Srebrenici, pojavili su se dokumenti koji ukazuju da nije jedina odgovorna za nečinjenje.

Naime, američki dokumenti sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, otkrivaju prećutni dogovor Amerike, Velike Britanije i Francuske da se srebrenička enklava, radi mira, prepusti snagama Ratka Mladića.

Skidanje oznake tajnosti sa oko dvije hiljade stranica dokumenata administaracije američkog predsjednika Bila Klintona, otkrile su pozadinu događaja iz jula 1995.

Mjesec dana ranije vojska Ratka Mladića uzima oko 400 plavih šljemova za taoce kako bi spriječili bombardovanje NATO snaga po njihovim položajima.

“Ubrzo su SAD, zajedno sa Britanijom i Francuskom, odlučili da supenduju upotrebu vazdušnih napada. Scena za pad Srebrenice je posatavljena“, naveo je visoki komesar za ljudska prava UN Zeid Rd Al-Husein.

Francuska novinarka Florans Artman u svojoj knjizi „Slučaj Srebrenica – političko krvoproliće“ otkriva da je pad Srberenice u ruke Vojske Republike Srpske dogovoren sa predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem.

“U junu 1995. u cilju da se deblokira diplomatski proces, tajno, Francuska, Velika Britanija i SAD prave taj dil, da tako kažem, sa Miloševićem. Nažalost bez posebene pažnje i zahtjeva zapada da, ako se pušta Mladićeva vojska da uzme Srebrenicu da spasi svaki život. Nažalost taj dogovor nije išao do te dimenzije“, navela je Artman.

Holandski bataljon plavih šljemova koji je direktno bio odgovoran za bezbjednost Srebrenice nije bio obavješten o dogovoru velikih sila.

“29. maja 1995. Amerikanci su odlučili da tiho suspenduju vazdušne napade na bosanske Srbe na neodređeno vrijeme, kako su to objasnili. Ovu odluku doneli su zajedno sa Britancima i Francuzima. holandska Vlada o tome nije obavještena kao ni bošnjačka Vlada“, izjavio je Bart Nijpels, koautor filma “Zašto je Srebrenica morala pasti“.

I dok je Ratko Mladić napredovao ka zaštićenoj UN enklavi Holanđani su uputili dva zahtjeva za vazdušnu podršku NATO, ali su oba odbijena od zapovjednika UNPROFOR-a, francuskog generala Bernara Žanvijea.

“Tek kada su snage bosanskih Srba navalile na UN barikade u Srebrenici, Žanvije je zatražio podršku, generalni sekretar Akaši je odobrio ali samo pod jednim uslovom – vazdušna dejstva mogu biti korišćena samo protiv oružanih sistema koje pucaju na blokadu UN. Prekasno i premalo“, ocijenio je Al-Husein.

Nakon emitovanja filma „Zašto je Srebrenica morala pasti“ na javnom servisu Holandije, otkriveno ponašanje saveznika uznemirilo je vlasti u Hagu koje već 20 godina nose sramno breme odgovornosti za zločin u Srebrenci.

“Trenutno proučavamo nove podatke. Takođe smo od partnera zatražili dodatne informacije o ovoj temi. Nakon toga ćemo informisati holandski parlament o našim saznanjima. Do tada nećemo komentarisati ovu temu u medijima“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Holandije.

Iako posljednjih dana, svjetski zvaničnici govore o zajedničkoj odgovornosti za Srebrenicu, jedini koji su preuzeli političku odgovornost bili su Holanđani čija je Vlada nakon izvještaja o Srebrenici 2002. podnela ostavku iz moralnnih razloga.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se