19.3 C
Zvornik
26. септембра 2022.

Srbija ne može da prihvati riječ genocid

BEOGRAD – Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin rekao je da Srbija ne može da prihvati riječ genocid za ono što se dogodilo u Srebrenici, gdje je, kako kaže, bio strašan zločin koji niko ne spori, ali da je neprihvatljivo da se čitav narod okrivi kao kolektivni zločinac.

On kaže da Srbija ne može za ono što se dogodilo u Srebrenici da prihvati riječ genocid za narod Jasenovca, Jadovna, Bratunca, koji je stradao u „Bljesku“ i „Oluji“.

„Žrtve vređa kada reč genocid koristite kao političku pretnju, kao političku ucenu, kada čitavu jednu rezoluciju najvišeg organa planete zemlje, Saveta bezbednosti UN svodite na političku trgovinu“, rekao je Vulin.

On smatra da je najvažnije da Savjet bezbjednosti UN nije usvojio rezoluciju u kojoj se događaji u Srebrenici označavaju kao genocid.

Povodom usvajanja rezolucije Evropskog parlamenta u kojoj je osudio ono što se dogodilo u Srebrenici, Vulin je rekao da mu je žao je taj parlament donio jednostranu rezoluciju i što nije u stanju da se izdigne iznad stereotipa koji se stvara decenijama.

Vulin je rekao da mu je žao što Evropski parlament nije u stanju da pogleda istini u oči i možda čak formira komisiju sa Srbijom, Republikom Srpskom, BiH, da istraži šta se stvarno desilo u vezi s Srebrenicom, prenose beogradski mediji.

„Srbija poštuje žrtve i njen predsjednik Vlade je prvi lider u regionu koji je imao hrabrosti da kaže da ne da svoj narod koji nije genocidan, ali da to ne znači da se neće pokloniti na groblju drugog naroda“, rekao je Vulin.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,107PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se