4.3 C
Zvornik
01. децембра 2022.

Saobraćajni sistem u skladu sa standardima EU

Savjet ministara BiH utvrdio je danas prijedlog odluke o usvajanju Okvirne saobraćajne politike BiH za period od 2015. do 2030. godine kojom se želi stvoriti ekonomičan i efikasan saobraćajni sistem, usklađen sa standardima EU i pravilima Svjetske trgovinske organizacije.

Na taj način biće „otvorena vrata“ za finansiranje izgradnje infrastrukturnih projekata iz EU, koja je odvojila milijardu evra za sljedećih pet godina za infrastrukturno povezivanje regiona zapadnog Balkana, u okviru „konektiviti agende“, pokrenute na samitu lidera zemalja zapadnog Balkana u Berlinu prošle godine, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Već ove godine BiH će moći da aplicira za fondove iz prvih 100 miliona evra iz IPA dva fondova, zajedno sa povoljnim kreditima iz evropskih finansijkih institucija.

Lista projekata uključuje nastavak izgradnje dionica autoputa na Koridoru „Pet ce“, Autoputa 2a Gradiška – Banjaluka – Donji Vakuf – Lašva i povezivanje na Koridor „Pet ce“, Luke na rijeci Savi /Brčko i Šamac/, te proširenje i modernizaciju sarajevskog aerodroma.

Kao prioritetni projekti izdvojeni su mostovi na rijeci Savi u Gradišci i Svilaju.

Usvajanjem Okvira saobraćajne politike, koju će pratiti izrada strategije i akcionog plana prometa BiH, Savjet ministara želi unaprijediti bezbjednost u saobraćaju da bi se postigla efektivnost prometnih usluga za građane i omogućili ekonomski rast i razvoj BiH, a razvoj saobraćajnog sistema zasnovao na tržišnim principima i konkurenciji.

Savjet ministara BiH na današnjoj sjednici prihvatio je Međunarodnu energetsku povelju, s ciljem uspostavljanja pravnog okvira za promovisanje dugoročne saradnje u oblasti energije i stvaranju povoljne klime za rad preduzeća i za priliv novih investicija.

Prihvatanjem ove povelje BiH želi doprinijeti unapređenju energetskog razvoja, bezbjednosti snabdijevanja energijom, efikasnosti njene proizvodnje, transporta, distribucije i njenog korištenja uz očuvanje životne sredine.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa dostaviće Međunarodnu energetsku povelju Predsjedništvu BiH, uz prijedlog da se za potpisnika odredi ministar Mirko Šarović.

Ministri su danas donijeli odluku o usvajanju Strateškog razvojnog plana Agencije za nadzor nad tržištem BiH do 2016. godine radi dalje zaštite potrošača od rizika koje potrošački neprehrambeni proizvodi mogu izazvati za njihovo zdravlje i bezbjednost, uz istovremeno promovisanje poštene tržišne konkurencije.

Savjet ministara BiH danas je utvrdio i Prijedlog sporazuma o uspostavljanju fonda za zapadni Balkan sa sjedištem u Tirani.

Osnivači fonda su Albanija, BiH, Makedonija, Crna Gora, Srbija i Kosovo sa statusom u skladu sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244.

Fond će razvijati tješnju saradnju između potpisnica ovog sporazuma, jačanje veza između ugovornih strana, njihovu integraciju u EU i njihovo zajedničko predstavljanje u trećim zemljama.

Više novca za kulturu, sport, inostranstvo i projekte EU

Za sufinansiranje projekata iz oblasti kulture u BiH za 2015. planirano je 2.197.000 KM, odlučio je danas Savjet ministara BiH.

Sredstva će biti dodjeljivana putem javnog konkursa i u skladu sa definisanim kriterijumima. Pravo na podnošenje projekata imaće institucije kulture u BiH koje djeluju neprofitno.

Za sufinansiranje sportskih manifestacija za 2015. određen je grant od 952.000 KM. Od toga je 15.000 KM izdvojeno za dodjelu državne nagrade za sport za 2015, dok će 937.000 KM, putem javnog poziva, biti raspoređeno Olimpijskom i Paraolimpijskom komitetu BiH, sportskim savezima i sportskim savezima invalidnih lica na nivou BiH i entiteta, sportskim klubovima u BiH i drugim organizacijama sa isključivom sportskom djelatnošću.

Za sufinansiranje projekata u oblasti međunarodne kulturne saradnje u ovoj godini planirano je 440.000 KM. Na javni konkurs za ova sredstva mogu biti prijavljeni projekti koji promovišu i afirmišu kulturno stvaralaštvo BiH na međunarodnom planu.

U Budžetu Ministarstva civilnih poslova određeno je 117.000 KM za sufinansiranje projekata iz oblasti tehničke kulture i inovatorstva. Sredstva će biti dodjeljivana putem konkursa i u skladu sa definisanim kriterijumima.

Za programe pripreme projekata i potencijalnih kandidata za sredstva iz fonda EU planirano je 444.000 KM.

Savjet ministara BiH danas je zadužio nadležne institucije u BiH da hitno pristupe aktivnostima na ispunjenju preporuka iz izvještaja Grupe zemalja Savjeta Evrope protiv korupcije /GREKO/, koje su označene kao neimplementirane ili djelimično implementirane.

Prethodno je usvojena Informacija Ministarstva bezbjednosti u vezi sa Drugim privremenim izvještajem o usaglašenosti sa preporukama GREKO–a za BiH iz trećeg kruga evaluacije.

Savjet ministara danas je imenovao predstavnika omladinskih nevladinih organizacija u Komisiju za koordinaciju pitanja mladih u BiH.Za članove Komisije imenovani su Igor Roić iz Centra za razvoj mladih Ilidža, Ajdin Kahrović iz Vijeća mladih Kantona Sarajevo, Azra Hadžajlić iz Centra za omladinski razvoj Brčko Distrikt, Danijela Topić iz Evropskog studentskog foruma Banjaluka i Miloš Blagojević iz Omladinskog savjeta Republike Srpske.

Imenovanju je prethodio javni poziv za odabir pet predstavnika omladinskih nevladinih organizacija u Komisiju, po dva iz Federacije BiH i Republike Srpske te jedan predstavnik iz Brčko Distrikta BiH.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se