8.1 C
Zvornik
27. април 2024.

Predsjedništvo BiH nije usvojilo reformsku agendu

SARAJEVO – Predsjedništvo BiH na današnjoj sjednici nije usvojilo Reformsku agendu za BiH. Kako je kazao član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, agenda se još usaglašava.

Usvojen je master plan procesa EU integracija, ovim master planom napravljena je program aktivnosti kojim koje moraju provesti sve insitucije u BiH da bi bih do kraja 2017 dobila statatus kandidata u EU.

Ivanić je rekao da do kraja naredne sedimice treba da entiteske Vlade, Vijece ministara i Kantonalne Vlade usvoje mehanizam koodinacije.

Naglasio je da je Predsjedništvo BiH dobilo uvjeravanja da su entetitske vlade i kantoni usaglasili reformsku agendu i da će ona biti usvojena u narednim danima

„Budi li BiH sve ovo provela, predstavnici međunarodnih finansih instucija u naredne tri godine će izdvojiti milijardu evra za budžete u BiH i dodatni 500 miliona evra za druge investicije rekao je Ivanić.

Predsjedavajući Predsjedništva Dragan Čović najavio je na ovosedmičnoj pres-konferenciji upriličenoj povodom njegovog preuzimanja predsjedavanja Predsjedništvom BiH da bi to pitanje moglo biti riješeno u narednih 15 dana, pišu Nezavisne novine.

Uspostavljanje tog tijela uslov je da bi BiH mogla uputiti kredibilnu aplikaciju za punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

Dnevnim redom današnje sjednice predviđeno je i razmatranje Ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore, Prijedloga odluke o uništavanju streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava Oružanih snaga BiH te nekoliko međudržavnih sporazuma, protokola i memoranduma.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se