10.4 C
Zvornik
26. април 2024.

Napad na Vučića – Dokaz da su bezbjednosne institucije BiH nesposobne

BANJALUKA – Predsjednik Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za bezbjednost Milanko Mihajilica izjavio je da se napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića može okarakterisati kao dobro organizovani pokušaj atentata i linča na jednom vrlo osjetljivom događaju, što je za svaku osudu i predstavlja najbolji dokaz da su bezbjednosne institucije na nivou BiH nesposobne.

Mihajilica je u izjavi za Srnu istakao da takve strukture, nakon detaljno provedene istrage, moraju da budu reformisane i izvan dometa političkog uticaja.

„Srpska u suštini treba ozbiljno razmisliti kako da odgovori na činjenicu da su se dogodili ovakvi propusti“, rekao je Mihajilica i dodao da je neophodno utvrditi zašto nije prihvaćeno da MUP Srpske obezbjeđuje cijeli skup, uključujući i unutrašnjost memorijalnog kompleksa.

On je podsjetio da je MUP Srpske 2005. godine, u još složenijoj situaciji taj posao obavio perfektno, bez ikakvih problema.

Mihajilica je ocijenio da je zaprepašćujuća i krajnje zabrinjavajuća izjava člana Komisije za bezbjednost parlamenta BiH Šemsudina Mehmedovića da je napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima „dokaz da bezbjednosnim sistemom u BiH upravljaju velikosrpske i četničko-policijske obavještajne strukture“.

On kaže da ne i čudi što ovakva izjava dolazi od poslanika u parlamentu BiH koji je bio kandidat za predsjednika SDA, a s druge strane bio je osumnjičen za zaštitu određenih radikalnih krugova tokom rata i čija je uloga u ratnom periodu vrlo sporna.

Mihajilica je rekao da ova izjava vrijeđa zdrav razum, upitavši da li Mehmedović misli da su /direktor OBA/ Almir DŽuvo i /direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela/ Mirsad Vilić „četnički kadrovi“.

On je naglasio da ta izjava upućuje i na postojanje političkih snaga u samom vrhu Islamske zajednice.

Mihajilica ističe da je krajnje zabrinjavajuća informacija koja se pojavila u medijima da je, po saznanjima srpskih obavještajnih službi, visoki funkcioner SDA i jedan od najbližih saradnika Bakira Izetbegovića direktno učestvovao u organizovanju pokušaja atentata na Vučića.

„To će tek dodatno da utiče na raspirivanje međunacionalnih i političkih tenzija, kao i povećanih bezbjednosnih rizika i sigurno će Republika Srpska imati potrebu da zauzme jasne stavove po tom pitanju nakon što se sazna više o nalogodavcima i učesnicima u tom događaju, a i u vezi sa izjavama koje dolaze i vrha SDA i Islamske zajednice“, istakao je Mihajilica.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se