14.3 C
Zvornik
21. мај 2024.

Mijanović: Presjeći ćemo bošnjački „marš mira“ i organizovaćemo proteste

Udruženje ratnih vojnih invalida /RVI/ opštine Zvornik organizovaće proteste i presjeći bošnjačku kolonu „marš mira“ ukoliko koloni budu nošene bilo kakve provokativne oznake koje vrijeđaju srpski narod, rekao je danas predsjednik Udruženja RVI Dragislav Mijanović.

Mijanović je pojasnio da pod provokativnim oznakama smatra ratnu zastavu tzv Armije BiH i drugih paravosjki koje su pod tom zastavom činile zločine nad srpskim narodom, zastave ISIL-a i sa arapskim natpisima, oznake sa likom Nasera Orića i slično.

On je na konferenciji za novinare rekao da se kroz manifestaciju „marš mira“, zloupotrijebljavajući slobodu izražavanja, bošnjačka strana svake godine u prvi plan ističe obilježja i zastave iz ratnog perioda što predstavlja čin dubokog vrijeđanja srpskih žrtava u odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i srpskog naroda u cjelini.

Ističući da poštuje pravo svakog naroda da na civilizovan način obilježi značajne datume iz svoje istorije, Mijanović je rekao da RVI žele da mirnim protestima izraze svoje neslaganje protiv isticanja ratnih zastava, kako bi spriječili navedenu pojavu koja je usmjerena na bespotrebno izazivanja međunacionalne mržnje.

Mijanović je rekao da će, ako bude potrebno, mirni protesti i okupljanje članova i simpatitera ovog udruženja biti organizovani od 8. do 10. jula, na više lokacija i dodao da je o svemu obavješten Centar javne bezbjednosti Bijeljina, Stanica javne bezbjednosti Zvornik, te polcijske stanice u Bratuncu i Srebrenici.

Mijanović je naglasio da protesti RVI nisu usmejreni na sprečavanje „marša mira“, već da to predstavlja glas razuma protiv netolerancije i mržnje na ovim prostorima.

Udruženje RVI Zvornik apeluje i na nadležne organe Republike Srpske da, u skladu sa svojim ovlašćenjima, spriječe nezakonito isticanje obilježja koja žrtve proteklog rata u srpski narod u cjelini duboko ponižavaju i vrijeđaju.

Potrebno jedinstvo političara

Ugruženje ratnih vojnih invalida /RVI/ Zvornik zatražilo je danas od političara iz Republike Srpske da u danima kada se obilježavaju velika stradanja srpskog naroda vlada jedinstvo i sloga kakva je bila među srspkim borcima kada su stvarali Republiku Srpsku.

„Nažalost, ovi dani postali su povod međusobnih blaćenja i političkih obračuna između dvije najveće parlamentarne stranke u Republici Srpskoj“, rekao je danas u Zvorniku predsjednik opštinskog Udruženja RVI Dragislav Mijanović.

On je naglasio da bi bilo sve razumljivije da su ti govori bili predstavljeni stranačkim skupovima u jeku predizborne kampanje, ali na mjestima na kojima se odaje počast hiljadama srspkih žrtava, za takve govore nije bilo opravdanja.

„Odavno smo navikli da u julu i domaća i međunarodna javnost posebnu počast odaje bošnjačkim žrtvama, dok srpske žrtve jedva da i pomenu“, rekao je Mijanović i doda da to ne treba da čudi, jer onima koji bi trebalo da ih se sjećaju sa posebnom pažnjom, srpske žrtve služe za jeftine političke obračune.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se