9.4 C
Zvornik
15. јун 2024.

Evo kako ćemo se parkirati u budućnosti (video)

Dok ne stignu potpuno automatizovani automobili bez vozača, još neko vrijeme moraćemo da se mučimo sa pronalaženjem parking mjesta. Projekat V-Charge osmišljen je kao prelazno rješenje koje će nam olakšati svakodnevnu upotrebu automobila u gradskim sredinama.

Volkswagen je još jedan u nizu proizvođača koji rade na sistemu potpuno automatizovanog parkiranja. Njemački automobilski gigant udružio se sa kompanijom Bosch i stručnjacima sa nekoliko evropskih univerziteta kako bi realizovao projekat V-Charge.

Pošlo se od pretpostavke da će u bliskoj budućnosti električna vozila biti znatno zastupljenija u saobraćaju nego što je to danas slučaj.

Zato su projektanti odlučili da u sistem automatskog parkiranja integrišu i tehnologiju automatizovane dopune pogonskih baterija i na taj način zaokruže čitav proces – vaš elektromobil će se samostalno parkirati i puniti dok ste vi, na primjer, na poslu.

Kao i drugi slični sistemi koje razvijaju proizvođači automobila, i ovaj je zasnovan na smartfon aplikaciji putem koje se zadaje komanda za parkiranje i/ili punjenje električnog vozila.

Nakon zadate komande, pokreće se automatizovan proces. Uz pomoć digitalne mape, automobil kreće u potragu za slobodnim parking mjestom.

U slučaju da je potrebno dopuniti bateriju, vozilo će se uputiti do prvog slobodnog mjesta za punjenje baterija i priključiti na punjač. Kada se proces punjenja završi, vozilo će se, takođe samostalno, preparkirati kako bi se oslobodilo mjesto za punjenje baterija drugih automobila.

Vozač će svoj automobil preuzeti sa parkinga na isti način na koji ga je tamo i poslao – preko komande zadate putem smartfona, prenose beogradski mediji.

Volkswagen ističe da je ovaj sistem već sada moguće praktično primjeniti jer funkcioniše uz pomoć kamera i senzora koji se danas koriste u savremenim automobilima:

[mom_video type=“youtube“ id=“e3Y1H4iIaNE“]

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se