14.3 C
Zvornik
26. април 2024.

Čubrilović: Srpska ima pravo na referendum

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da postoje ustavne i zakonske osnove, kao i politička opravdanost za održavanjem republičkog referenduma kao demokratskog oblika izražavanja građana o reformi pravosudnog sistema.

Čubrilović je, tokom rasprave na posebnoj sjednici Narodne skupštine Srpske, istakao da referendum predstavlja jedan od najznačajnijih oblika izražavanja građana u skladu sa međunarodnim pravom i naglasio da republički referendum i odluka koja će iz njega proizaći neće ugroziti integritet i suverenitet BiH.

„U osnovi referendum je izraz zahtjeva da se BiH vrati u okvire ustavnog uređenja u oblasti pravosuđa, a Narodna skupština Srpske će svoju odluku donijeti u skladu sa rezultatima izjašnjavanja građana na referendumu. Tako izražena volja građana mora se poštovati“, naglasio je Čubrilović.

On je napomenuo da održavanje referenduma o Sudu i Tužilaštvu nikako ne ugrožava bilo koji međunarodni sporazum, pa ni Dejtonski mirovni sporazum.

„Održavanje referenduma je demokratsko, legitimno i legalno pravo Republike Srpske. Građani na referendumu mogu da izraze stav o svakom pitanju koje je od njihovih interesa“, rekao je Čubrilović.

On je naveo da su neustavna sva prenošenja nadležnosti sa entiteta na nivo BiH za koja ne postoji sporazum Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/.

Čubrilović je istakao da postoje brojne činjenice da su Sud i Tužilaštvo BiH pristrasno pristupali procesuiranju počinilaca ratnih zločina, da Tužilaštvo BiH nije podiglo optužnice za brojne zločine počinjene da Srbima, ali i nad Hrvatima, te da su uglavnom pred Sudom BiH presuđeni mnogi za zločine nad Bošnjacima.

„Strukturalni dijalog nije ostvario svoju ulogu i nije dao određene rezultate, često je zloupotrebljavan. Danas smo dobili političku osnovu za korišćenje svih pravnih instrumenata za odbranu interesa Srpske i njenih građana u okviru BiH“, istakao je Čubrilović.

On je pozvao predstavnike međunarodne zajednice i sve dobronamjerne u BiH da umjesto poruka kritike i uslovljavanja podrže referendum kao demokratski oblik izražavanja volje građana o svim pitanjima bitnim za društvenu zajednicu.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se