8.1 C
Zvornik
27. април 2024.

Čović: BiH neophodna ustavna reorganizacija

SARAJEVO – Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je da je BiH potrebna reorganizacija jer ovako organizovana neće moći provesti nijedan od postavljenih ciljeva.

Čović smatra da naglasak u BiH treba staviti na evroatlantske reforme, ali paralelno s tim otvoriti priču o programskoj reformi.

„Istovremeno treba raditi na Izbornom zakonu koji se mora donijeti u ovoj godini, a već kroz njega definišemo okvire ustavne reorganizacije BiH. Ako bi se išlo tim tempom, ne vidim razloga da već iduće godine ozbiljno ne razgovaramo o reorganizaciji BiH“, rekao je Čović.

Kao prve aktivnosti na mjestu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, on je najavio uspostavljanje kontakata i susrete, bar neformalne, sa predsjednicima Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

„Posebno u svjetlu događanja u Srebrenici kada je riječ o Srbiji“, rekao je Čović, podsjećajući da u narednu srijedu Predsjedništvo BiH, na poziv premijera Aleksandra Vučića, ide u službenu posjetu Srbiji.

Govoreći o napadu na Vučića 11. jula u Srebrenici, Čović je ocijenio da BiH i bošnjački narod iz toga moraju izvući poruke.

„Ovo je veliki ožiljak za sve i, umjesto da govorimo o žrtvama i Srebrenici, loša organizacija i taj incident su izbili u prvi plan. To je jedno iskustvo i provjera institucija BiH“, rekao je Čović, konstatujući da je bezbjednosni aspekt u jednom dijelu zatajio.

Kada je riječ o budućnosti odnosa BiH sa Srbijom, predsjedavajući Predsjedništva ističe da nema drugog puta već „krenuti zajedno naprijed“.

„Ne smijemo dopustiti da ovi incidenti, uključujući i ono što je posljednjih mjeseci prethodilo Srebrenici, negativno utiču na odnose. Učiniću sve da do toga ne dođe i raduje me da je prva reakcija Vučića bila da on i dalje pruža ruku saradnje“, rekao je Čović.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se