8.1 C
Zvornik
26. април 2024.

Merkelova doputovala u Sarajevo

Njemački kancelar Angela Merkel doputovala je danas u prvu zvaničnu posjetu BiH, gdje će se tokom dana susresti sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem, kao i sa članovima Predsjedništva BiH.

Merkelovoj je dobrodošlicu na sarajevskom aerodromu, u ime delegacije BiH, poželio ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, u pratnji njemačkog ambasadora u BiH Kristijana Helbaha.

NJemački kancelar se potom uputila prema zgradi institucija BiH, gdje će je uz najviše počasti, dočekati predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

Nakon susreta sa predsjedavajućim Savjeta ministara i sastanka delegacija BiH i NJemačke, Merkelova će na radnom ručku razgovarati i sa članovima Predsjedništva BiH.

Nakon ovog susreta, za 13.45 časova planirana je izjava za medije u svečanom salonu Predsjedništva BiH.

U planu je, takođe, da Merkelova danas posjeti i izložbu „Srebrenica 11/07/1995“ i da se sastane sa predstavnicama udruženja „Majke Srebrenice“.

NJemački kancelar ranije je poručila da je, uprkos sadašnjim teškoćama, primjetan napredak BiH na putu evropskih integracija i da postoje dobre šanse da se BiH priključi EU.

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić ocijenio je da je ovakav stav Merkelove izuzetno pozitivan signal i da šalje ohrabrujuću i podsticajnu poruku za sve nivoe vlasti da se još aktivnije posvete realizaciji ključnih prioriteta, a to su evropske integracije, ekonomski razvoj i vladavina prava.

Merkelova je stigla u Sarajevo nakon posjete Beogradu gdje je razgovarala sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se