15.9 C
Zvornik
07. октобра 2022.

Uslovi su bolji nego što se misli

Kompanije koje dolaze u Srbiju, gotovo bez izuzetaka, pozitivno su iznenađene jer zatiču stanje koje je daleko bolje od slike koja je o Srbiji stvorena u razvijenim zemljama, izjavio je danas predsjednik Savjeta stranih investitora Uve Fredhajm.

Fredhajm je rekao da su u tom smislu potrebne promotivne aktivnosti da su učinjeni pozitivni reformski potezi kada je riječ o usklađivanju regulative sa evropskim propisima.

Govoreći o adutima Srbije, on je naveo dobru geografsku poziciju, budući da je Srbija centar jugoistočne Evrope, te se mnoge aktivnosti ovdje odvijaju, i to što među ljudima vlada otvoren, pozitivan stav prema međunarodnoj zajednici, kao i visok nivo obrazovanja kod mladih.

On je naveo da treba nastaviti reforme, borbu protiv preobimne birokratije, te ukazao i na važnost završetka procesa privatizacije, jer „srpski budžet ne može na veštački način da održava kompanije u životu, kada njihov biznis nema realnih osnova da se održi i nema tražnje za njihovim uslugama ili robom“.

Osvrćući se na pozitivne investicione prijere, on je naveo da je nedavno švedska kompanija „Ikea“, koja je godinama pokušavala da uđe na tržište, nedavno konačno dobila građevinsku dozvolu.

Fredhajm je poručio da je sada pravi trenutak za kompanije koje bi željele da ostanu duže u Srbiji, da uđu na ovo tržište. „Tačno je da ima još izazova, ali na kraju će investitore sačekati nagrada kad dođe do daljih pozitivnih pomaka u zemlji, a koje očekujemo“, rekao je Fredhajm za Tanjug.

Navodeći da su strani investitori koji već u Srbiju posluju zadovoljni dosadašnjim promjenama kada je riječ o unapređenju poslovne klime, on je dodao da je na kraći rok važno da se nastavi harmonizacija sa pravnim okvirom EU, a na duži rok je potrebno da makroekonomska slika bude stabilna, ali i da se provedu veće sistemske reforme – penzijskog sistema, obrazovnog, zdravstvenog.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se