20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Sutra počinje upis u prvi razred srednjih škola

U Republici Srpskoj sutra počinje upis učenika u prvi razred srednjih škola u školskoj 2015/2016. godini.

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Radmila Kocić Ćućić rekla je Srni da je konkursom za upis učenika u prvi razred srednjih škola koji je raspisalo Ministarstvo prosvjete i kulture za školsku 2015/2016. godinu planiran upis 11.712 učenika u 471 odjeljenje srednjih škola.

Prema njenim riječima, planirano je da najviše bude upisano gimnazijalaca – 2.661, a potom u struci ekonomija, pravo i trgovina 1.962, mašinstvo i obrada metala 1.672 i elektrotehnika 1.198 učenika.

U struci ugostiteljstvo i turizam planiran je upis 844 učenika, a u zdravstvo 828, zatim slijede poljoprivreda i prerada hrane 741, saobraćaj 593, te geodezija i građevinarstvo 264 učenika.

Isti broj učenika, po 222, planirano je da bude upisano u struci šumarstva i obrade drveta, i tekstila i obrade kože, dok je za hemiju, nemetale i grafičarstvo planirano 126, a za kulturu, umjetnost i javno informisanje 118 učenika.

Bogosloviju je planirano da pohađa 24 učenika, dok za geologiju, rudarstvo i metalurgiju nije planiran upis učenika. U ostale djelatnosti biće upisano 237 učenika.

U naredna dva dana učenici koji imaju 60 i više bodova ostvarenih tokom osnovnog obrazovanja predaju dokumente za upis u srednje četvorogodišnje škole. Rezultate njihovog upisa škola će objaviti 18. juna.

Učenici koji imaju manje od 60 bodova od 22. juna predaju dokumente za upis u srednje četvorogodišnje i trogodišnje škole, a rezultati upisa biće objavljeni 26. juna.

Nakon završenog prvog, junskog upisnog roka, od 29. juna do 10. jula biće organizvan drugi upisni rok.

Prilikom upisa kandidati se mogu prijaviti za najviše dva zanimanja u stručnim školama, dva smjera u gimnaziji ili dva odsjeka u umjetničkim školama.

Pravo upisa u prvi razred srednjih škola imaju učenici sa završenom osnovnom školom koji nisu stariji od 17 godina na dan upisa, s tim što učenik koji se upisuje u školu za učenike sa posebnim obrazovnim potrebama može imati drugu starosnu granicu za upis u prvi razred.

U umjetničke škole mogu se upisati učenici koji su završili osnovnu muzičku i osnovnu likovnu školu, kao i učenici koji nisu završili tu školu ako su prethodno položili ispit na nivou programa tog obrazovanja.

Prilikom upisa, učenici podnose školi prijavu za upis, originalno svjedočanstvo o završenoj osnovnoj školi, izvod iz matične knjige rođenih, diplomu „Vuk Stefanović Karadžić“, te diplome za izuzetan uspjeh iz predmeta značajnih za zanimanje, kao i diplome sa republičkih takmičenja.

Redoslijed kandidata utvrđuje se prema ukupnom broju bodova dobijenih na osnovu opšteg uspjeha u osnovnoj školi, uspjehu iz pet predmeta značajnih za zanimanje u stručnim školama, za smjer u gimnaziji ili odsjeku u umjetničkim školama, za koji kandidat konkuriše i na osnovu rezultata ostvarenih na posebnom ispitu za umjetničke škole.

Škola od učenika ne može naplaćivati troškove upisa.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se