8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Otkriveni ostaci drevne crkve u Osmacima (foto)

BIJELJINA – Arheolozi Muzeja Semberije otkrili su ostatke drevne crkve u selu Mramorak kod Osmaka, na lokalitetu u narodu poznatom kao „Crkvina“.

Arheolog Mirko Babić rekao je Srni da je šestodnevno arheološko istraživanje potvrdilo da crkva datira iz perioda kasne antike, između 4. i 6. vijeka, što je hiljadu godina starije nego što su stručnjaci pretpostavljali.

Otkopani su svi zidovi hrama dimenzija 20 sa 11,50 metara i ustanovljeno da je prvobitna crkva bila manjih dimenzija, a da je kasnije znatno proširena, što svjedoči o tome da je veoma dugo bila u funkciji prije nego što je srušena, što potvrđuju i različiti nivoi gradnje.

U nastavku radova u samom hramu je otkrivena kolektivna starohrišćanska grobnica građena na poluobličasti svod, u kojoj je sahranjivanje vršeno po drevnom sistemu katakombi.

U grobnici su pronađeni skeletni ostaci pet vjerovatno mlađih osoba, jer su zubi jako dobro očuvani, a ima i nekih oštećenja na kostima što stručnjake navodi na pomisao da su možda u pitanju mučenici nad čijim su grobovima po drevnim hrišćanskim običajima pravljeni hramovi.

Inicijator ovog istraživanja bio je paroh osmački jerej Željko Božić, koji je tragajući za korijenima narodnog predanja na lokalitetu Crkvine vidio krst uklesan u kori starog drveta, koje raste u kamenjaru na sred brda gdje se, po predanju, nalazila crkva.

Na internet stranici Eparhije zvorničko-tuzlanske sveštenik Božić je podsjetio da priču o staroj crkvi prate i predanja o pronalasku kostiju na tom lokalitetu, o mještaninu koji je odatle vozio kamen za svoju kuću, a ta mu kuća tri puta nakon toga gorjela, sve dok domaćin nije povadio taj kamen iz kuće.

To je, kaže sveštenik Božić, bio jasan znak da treba poslušati glas predaka i vratiti se ponovo ovom svetom mjestu, gdje su parohijani iz zaseoka Pantelići pomogli u raščišćavanju terena.

Pri kopanju je otkriven obrađeni kamen, ubrzo zatim i zid, a kasnije i nevjerovatno dobro očuvan pod.

Kako se ne bi upropastili materijalni dokazi, radovi su zaustavljeni i pozvani su stručnjaci Muzeja Semberije u Bijeljini koji su nastavili arheološko istraživanje o drevnoj svetinji hrišćanskih predaka.

Prije otkrića drevne crkve, pronađeni su brojni ostaci okruglih topovskih đuladi, što je bila asocijacija na način rušenja hrama u žestokim austro-turskim ratovima oko 1717. godine, kada se u Osmacima vodila krvava bitka pri pokušaju austrijskog generala Petraša da zauzme Zvornik.

Pronađen je i rimski nadgrobni spomenik sa natpisom i izuzetnom ikonografijom na njemu, koja se rijetko gdje viđa, a najvjerovatnije potiče iz drugog vijeka i odnosi se na period mnogoboštva i progona hrišćana.

[mom_video type=“vimeo“ id=“130510471″]

SRNA/foto Eparhija zvorničko-tuzlanska

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se