7.4 C
Zvornik
07. октобра 2022.

Činjenice o Drugom svjetskom ratu koje možda niste znali

Kada se priča o pobjedama u Drugom svjetskom ratu, o Njemačkoj se govori da je pobjeđivala zbog svoje visoke tehnologije i zbog vojske sa modernom mehanizacijom. Ali to nije baš tako – bilo je i jačih od nje. Ova i još četiri činjenice rijetko kome su poznate.

1) Francuska je imala više tenkova, topova i ljudi od Njemačke kobne 1940. godine

Kada je Njemačka 10. aprila 1940. godine krenula u napad, samo je 16 od 135 divizija bilo mehanizovano, tj. imalo mehanizovani trasport. Ostatak se oslanjao na konje i hod. Od Saveznika samo je Francuska imala 117 divizija.

Osim toga, Francuska je imala i više topova: Njemačka je imala 7.738 topova, a Francuzi čak više od 10.000. Većina Francuskih tenkova bila je veća, jače borbene moći i imala je bolji oklop od njemačkih „Pancera“.

2) Kopnene snage nisu bile prioritet u Ujedinjenom Kraljevstvu

Britanija je još prije početka rata odlučila da će glavne snage njene vojske biti vazdušne snage i mornarica. Tek poslije pada Francuske odlučili su da ojačaju i kopnene snage.

Sve do proljeća 1944. godine, prioritet oružanih snaga Britanije bilo je vazduhoplovstvo. Sama Britanija izgradila je tokom rata 132.500 aviona, što je zapanjujući uspjeh imajući u vidu to da Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo ni u jednoj od bitaka nije imalo više od 750 lovaca.

3) Saveznički gubici brodova za snabdevanje iznosili su samo 1 odsto

Saveznički gubici tokom Drugog svjetskog rata u Sjevernom Atlantiku, na Arktiku i u nacionalnim vodama iznosili su samo 1,48 odsto. Ukupno je bilo 323.090 individualnih putovanja, a samo na 4.786 došlo je do potonuća. Od toga broja 2.562 broda su bila britanska. Tokom rata svakodnevno je plovilo oko 2.000 brodova.

4) Japanci su imali rakete-kamikaze

Nisu samo Nijemci imali avione na raketni pogon tokom Drugog svjestkog rata. Poslije početnih pobjeda Japan nije mogao da drži korak sa tehnologijom SAD. Međutim, razvijena je „Okha“, raketa kojom je upravljao čovjek i koja se koristila protiv savezničkih brodova. Nakon toga su kamikaze upravljale raketama.

Kada bi avion dostigao metu, isputsio bi rakteu, a ona bi letjela prema brodu dok je pilot ne bi „upalio“ i zaleto se brzinom većom od 800 kilometara na čas. Piloti „Okhe bili su poznati kao „jinrai Butai“ (bogovi munje). Samo tri saveznička broda su potopljena.

5) Izgubljeni lovac njemačkog vazduhoplovstva

Dok je „Meseršmit“ razvijao „Bf-109“, konkurentska kompanija „Heinkel“ takođe je razvijala novi avion – „He-112“. Prvi prototipi imali su slične karakteristike. Oba aviona letjela su brzinom većom od 550. kilometara na čas, ali je Henkelov avion imao i nevjerovatan doseg od 1200 kilometara i još neke karakteristike koje su znatno bolje čak i od Meseršmitovog aviona Bf-110, koji ej imao dva motora.

Ipak, Vili Meseršmit bio je partijski čovjek, a Gering je obožavao avion „Me-110“, dok je Henkel imao i „malo“ jevrejske krvi, pa je njegov projekat brzo odbačen, piše Večernji.hr.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se