LIFESTYLE

Lista najboljih i najgorih zanimanja u 2015.

NJUJORK – Na listi 10 najboljih zanimanja u Americi u 2015. godini, tri su povezana s matematikom, dok su među 10 najgorih tri iz oblasti medija, pokazalo je istraživanje portala CareerCast.

U istraživanju u kome je ocjenjivano 200 različitih zanimanja u više kategorija kao što su radno okruženje, zarada, stres i izgledi za gubitak posla, na vodećem mjestu je aktuar, stručnjak koji se bavi predviđanjima i zaštitom od finansijske neizvjesnosti i rizika, koristeći matematičke metode teorije vjerovatnoće i statistike.

„Posao u matematici je rangiran kao najbolji jer je unosan, nudi mnogo  prilika za napredak u karijeri i mogućnost rada u odličnoj sredini“, rekao je izdavač CareerCast.com-a Toni Li, komentarišući ovogodišnje rezultate.

Na trećem i četvrtom mjestu su matematičar i statističar, dok su poslovi povezani sa zdravstvom i informacionim tehnologijama takođe u vrhu liste, zahvaljujući visokim platama i dobrim izgledima za zapošljavanje.

Drugi na ljestvici je audiolog, stručnjak koji se bavi ispitivanjem i liječenjem smetnji sluha, a od zanimanja iz oblasti zdravstva među 10 najboljih su i biomedicinski inženjer (5), zubni tehničar (7) i radni terapeut (9).
Tri odlično rangirana zanimanja su iz oblasti informacionih tehnologija – informatičar  (6), programer (8) i analitičar kompjuterskih sistema (10).

Na listi 10 najgorih zanimanja u nacionalnom istraživanju, na prvom mjestu je novinski izvještač, a od poslova u medijima posebno loše se kotiraju i televizijski ili radio voditelj (5) i fotoreporter (6).
Među najgorim poslovima su i drvosječa (2), profesionalni vojnik (3), kuvar (4), zatvorski čuvar (7), vozač taksija (8), vatrogasac (9) i poštar.

Agencije

Tagovi
Back to top button
Close
Close