Crna hronikanaslovnaVIJESTI

Epidemija zaraznog trovanja hranom u Kantonu Sarajevo!

SARAJEVO – U Kantonu Sarajevo (KS) danas je proglašena epidemija zaraznog trovanja hranom, potvrđeno je za “Nezavisne novine“ u Ministarstvu zdravlja KS.

Snježana Balta, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS kazala je „Nezavisnim“ da je nalaz uzet 20. aprila iz uzoraka hrane koja je služena mališanima u vrtićima JU „Djeca Sarajeva“ ,a riječ je o zapečenim makaronima sa pavlakom i jajima, pokazao prisustvo salmonele.

„Čekamo nalaze uzetih briseva površina, iz kuhinja, sa suđa, kombija koji su prevozili hranu, da bi mogli potvrditi tačan uzrok zaraze i na koji način je do toga došlo. Nalazi bi trebali biti gotovi do kraja sedmice“, kazala je Balta.

Balta je objasnila da proglašenje epidemije znači oštrije mjere i detaljni pregledi inspekcije, te uputa građanima, ali i svma koji proizvode hranu da paze na koji način pripremaju i skladište hranu.

Federalno ministarstvo zdravstva dalo je saglasnost za proglašenje epidemije zbog zaraznog trovanja hranom, a nakon što je to od njih zatražilo Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo zbog velikog broja mališana korisnika usluga JU “Djeca Sarajeva“ koja su, prema prvim rezultatima, otrovani salmonelom.

„Mi smo jutros dobili zahtjev za proglašenje epidemije salmonele na području Kantona Sarajevo i nakon pribavljenog mišljenja ministarstvu zdravstva smo dali potrebnu saglasnost, a sada je na ministru da proglasi epidemiju“, kazao je „Nezavisnim“ Zlatan Perišić, portparol Federalnog ministarstva zdravstva, objasnivši da je na njima da daju saglasnost, a da resorno ministarstvo Kantona u kojem je prisutna zaraza proglašava epidemiju.

Odobrenje je izdato nakon dostavljanja Prijedloga za proglašenje epidemije zaraznog trovanja hranom na području Kantona Sarajevo od strane Zavoda za javno zdravstvo KS Ministarstvu zdravstva KS i mišljenja koje je dao Federalni zavod za javno zdravstvo.

U toku današnjeg dana broj pregledane djece na Infektivnoj klinici u Sarajevu porastao je na 193 pregledana djeteta i 51 hospitalizirano dijete, a cifre se mijenjaju iz sata u sat.

Muamera Šehić, portparol Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) kaže da je klinička slika djece bolja, te da bi neki od zadržanih mališana u bolnici trbali biti otpušteni kući.

„Broj se stalno mijenja, ali je najvažnije da nema životno ugroženih“, kazala je Šehićeva.

U petak je potvrđeno da je uzrok trovanja djece salmonela, a kod primljene djece je zabilježena visoka temperatura, opšta slabost, iscrpljenost, dijareja i povraćanje.

Djeca na Infektivnoj klinici su iz vrtića Leptirić, Skenderija, Mašnica, Bajka, Pčelica, Vrapčić, Lastavica i Trešnjica, a koji pripadaju Javnoj ustanovi „Djeca Sarajeva“.

Dok se čekaju rezultati laboratorijskih analiza uzoraka hrane i briseva radnih površina, pribora i ruku uposlenih uzetih 22. i 23.aprila, kantonalni sanitarni inspektori nastavljaju detaljne kontrole u vrtićima JU „Djeca Sarajeva“, kako bi se otkrio uzrok masovnog trovanja mališana.

Po nalogu sanitarnog inspektora u petak je za rad do daljnjeg zatvoren vrtić „Lastavica“ u Općini Novi Grad, s obzirom da je do tada, prema rezultatima epidemiološke ankete, 69 djece tog vrtića zatražilo ljekarsku pomoć, objavio je Klix.

Odluka o privremenom zatvaranju Centralne kuhinje ostaje na snazi i dalje, a u vrtićima se djeci dijeli suha hrana.

U postupak inspekcijskih nadzora uključeni su i veterinarski inspektori koji vrše usmjereni nadzor iz svoje nadležnosti u skladištu dobavljača hrane za ovu javnu ustanovu, pišu Nezavisne novine.

Tagovi
Back to top button
Close
Close