2.4 C
Zvornik
27. април 2024.

TRI LJUBAVI MLADOG ZVORNIČANINA: Novica Motika uspješan kao slikar, sportista i arhitekta

ZVORNIK – Novica Motika iz Zvornika, pravi je primjer uspješnog mladog čovjeka. Rano je otkrio slikarski talenat u sebi i stvorio značajna umjetnička djela, bavi se sportom, a kao diplomirani arhitekta na velika vrata je ušao u svijet biznisa.

– Kao sasvim mali počeo sam da crtam i polako otkrivao slikarski talenat. Najviše me je zanimalo ikonopisanje, što smatram vrhuncem slikarskog izražavanja. U slikanju ikona nalazim duhovno smirenje i otkrivam samog sebe. Ponosim se posjetom manastiru Hilandar, koju sam ostvario zajedno sa grupom studenata sa Tehničkog fakulteta u Novom Sadu, smjer arhitekture, kada sam ovoj svetinji poklonio svoju ikonu Svetog Vasilija Ostroškog. Tom prilikom blagoslovio me je starac Jovan koji je imao 106 godina i koji se upokojio prošle godine. Kada mi je poljubio ruku, umalo se nisam srušio, a taj osjećaj i blagost se ne mogu opisati – sjeća se Motika.

Ljubav prema sportu javila se u sedmom razredu osnovne škole. Opredijelio se za rukomet i sa ekipom „Drine“ ostvario značajne uspjehe.

– Rukomet je moja druga ljubav. Kao golman Drine, osvojio sam četiri titule prvaka Republike Srpske. Provodim jako lijepe trenutke u sportu, koji mi znače posebno kao vid relaksacije i pripreme za rad u oblasti slikarstva i arhitekture – dodaje Novica.

Prije pola godine završio je studije arhitekture ali jeć na studijama počeo da izrađuje projekte.

– Arhitektura je sloboda. Stalno se otvaraju mogućnosti za nešto novo, gdje se može pokazati talenat i otkriti smisao za ljepotu i sklad u prostoru. Mogu reći da sam do sada uradio preko 2.000 kvadratnih matara enterijera. Projektovao sam zgrade po Republici Srpskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Hravatskoj, a nedavno sam radio i neke projekte za Rusiju – dodaje Motika.

– Vjera je pokretač svega. Ako imate cilj i vjerujete u ono što radite nikakve prepreke nisu nesavladive – moto je ovog mladog čovjeka.

Novica je željan novog znanja i dokazivanja. Upisao je master studije na smjeru za arhitekturu, a rad na projektima će mu omogućiti da se dalje bavi naukom.

U slobodno vrijeme, zanima ga sve što i ostale mlade ljude. Voli u kafiću popiti sa društvom čašu kvalitetnog crnog vina, opustiti se, a onda sa još većim elanom i snagom prionuti na posao.

– Za sve što sam postigao zahvalan sam svojoj porodici, a posebno majci Sreteni i sestri Zorici, rekao nam je na kraju razgovora mladi arhitekta, slikar i sportista iz Zvornika, Novica Motika.

Drago Gajić

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se