20.9 C
Zvornik
23. септембра 2023.

Pola plate za račune

Više od 70 odsto građana, prema analizama udruženja potrošača u Republici Srpskoj, više nije u stanju da redovno izmiruje režije, koje su u proteklom mjesecu za jednu prosječnu četvoročlanu porodicu iznosile od 300 do 350 KM, što je skoro polovina prosječne plate u RS.

Kako ističu u ovim udruženjima, najavljeno poskupljenje električne energije od 9,1 odsto za domaćinstva od juna bilo bi stravičan udar za ionako osiromašeni budžet većine građana RS.

Miloš Ilić, radnik iz Banjaluke, ističe da je iznos režija za februar za njegovu petočlanu porodicu bio oko 350 KM, te da su im samo mjesečni troškovi za struju zimi bili oko 120 KM, iako se griju preko „Toplane“, te i za centralno grijanje izdvajaju preko 100 KM.

„Mjesečni račun za vodu i održavanje nam je 45 KM“, navodi Ilić, te dodaje da je veoma teško redovno isplaćati sve račune.

Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS, kaže da je pravo čudo i kako penzioneri preživljavaju s mizernim penzijama, koje su u prosjeku do 340 KM, a redovne su platiše režija. Kako navodi, čitav radni vijek radite i onda kada dobijete penziju dovoljna je samo za plaćanje računa.

Rakulj je osudio najavljeno poskupljenje struje te dodao da je Udruženje poslalo svoju reakciju Vladi RS.

Zoran Petoš, koordinator projekata u Udruženju građana „Don“ u Prijedoru, istakao je da izmirivanje režija predstavlja problem i za većinu Prijedorčana, jer su plate i penzije male, a veliki broj je i nezaposlenih.

„Samo cijena vode je 1,57 KM po kubnom metru (za domaćinstva s vodomjerom), a po članu, na primjer za zgrade, računa se šest kubnih metara potrošnje, što je čak 9,42 KM po osobi“, rekao je Petoš.

Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS, istakao je da bi poskupljenjem struje račun prosječne porodice u RS za ovu stavku porastao za oko šest KM, te da struja učestvuje s oko 20 odsto u troškovima stanovanja. Navodi da prosječna porodice u Banjaluci od marta za komunalije (voda, čistoća) mora da izdvoji dodatne četiri KM.

„Za prošli mjesec režije u Banjaluci su iznosile oko 340 KM. To je nepodnošljivo kada je mjesečni priliv u porodici manji od 500 KM“, podvukao je Petrović.

Dodaje da su istraživanja pokazala da oko 70 odsto građana nije u stanju da podmiri ni osnovne troškove živote, a kamoli da izmiruje redovno režije.

„Smatramo da iz ovog stanja konstantnog pada životnog standarda nećemo moći izaći bez aktivnog planskog razvoja privrede, stvaranja nove proizvodne vrijednosti“, istakao je Petrović.

Nedeljka Ilić iz Udruženja „Oaza“ Trebinje navodi da je četvoročlanoj porodici na području Trebinja u februaru trebalo od 200 do 300 KM mjesečno za režije, te da će pravi šok biti najavljeno poskupljenje struje.

„Cijene komunalija nisu rasle u protekle tri godine u Trebinju, ali problem je način obračuna vode, odvoza smeća, te električne energije na štetu korisnika, jer računi su znatno viši od realnih“, kaže Ilićeva, te dodaje da konstantno raste broj primjedaba potrošača na ove račune.

Ona je dodala da se za odvoz smeća u Trebinju porodica u prosjeku izdvaja oko osam KM mjesečno, a za vodu oko 20 KM.

Misterija preživljavanja radničkih porodica

„Porodica u BiH bi morala da ima primanja od oko 1.800 KM da bi mogla da izmiri sve troškove života i to s maksimalnim uštedama“, istakao je Dragovan Petrović, iz Pokreta potrošača RS. On navodi da nijedno istraživanje ne može da riješi misteriju kako preživljavaju radničke porodice u RS s primanjima oko 450 do 500 KM.

(Nezavisne novine)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
956PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se