naslovnaPolitikaVIJESTI

Oštre reakcije iz Srpske na odluku Tužilaštva BiH o nesprovođenju istrage protiv DŽaferovića

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je da je naredba Tužilaštva BiH o nesprovođenju istrage protiv Šefika DŽaferovića potvrda stavova porodica žrtava, većine političkih stranaka i institucija vlasti u Republici Srpskoj da je Tužilaštvo otuđeni centar moći kojim rukovode bošnjački politički moćnici i zvaničnici međunarodne zajednice.

– Naš protest u Sarajevu i zahtjev za smjenu DŽaferovića s pozicije predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH ubrzao je objelodanjivanje odluke koja je u Tužilaštvu BiH napisana i prije nego što je otvorena bilo kakva istraga o dokaznom materijalu kojeg je tom tužilaštvu dostavio Mirsad Kebo, upozorio je Košarac.

On je naglasio da je istrajavanjem poslanika u poslaničkom klubu SNSD-a na zahtjevu za smjenu DŽaferovića Tužilaštvo BiH ponovo istjerano na čistinu, čime je ispunjen samo jedan dio ciljeva ovog poslaničkog kluba.

On je rekao da u vezi s povratkom poslanika SNSD-a u Parlament BiH iznosi vlastito mišljenje i najavio da će poslanici SNSD-a tražiti i mišljenje institucija Republike Srpske, prije svih Narodne skupštine.

SAVEZ LOGORAŠA: PODRŠKA INICIJATIVI ZA PREISPITIVANJE ULOGE SUDA I TUŽILAŠTVA BiH

Savez logoraša Srpske podržaće svaku inicijativu za preispitivanje mjesta i uloge Tužilaštva i Suda BiH, koji, kako ističu, svojim radom očigledno ne doprinose ni ravnopravnosti ni izgradnji međusobnog povjerenja i pravne sigurnosti u BiH.

Iz Saveza logoraša navode da upadljiva ažurnost sa kojom je Tužilaštvo BiH postupilo i odlučilo u predmetu protiv  DŽaferovića i činjenica da već skoro deceniju nije u stanju da pregleda snimke u vezi sa komandantom Petog korupsa takozvane Armije BiH Atifom Dudakovićem izazivaju duboku zabrinutost u srpskom narodu.

Broj postupaka provedenih protiv Srba, a naročito nesrazmjera u visini kazni izrečenih Srbima u odnosu na ostale, ukazuje i na slične pojave u radu Suda BiH, na koje i Savez logoraša i institucije Srpske godinama ukazuju bez rezultata, saopšteno je iz Saveza logoraša.

RAJLIĆ: TUŽILAŠTVO BiH JE INSTRUMENT JEDNOG ENTITETA I JEDNE STRANKE

– Naredba Tužilaštva BiH pokazuje da je Tužilaštvo BiH instrument jednog entiteta i jedne stranke u tom entitetu, izjavila je predsjednica Udruženja žena žrtava rata Božica Živković-Rajilić.

– Ovakva odluka Tužilaštva za nas nije iznenađujuća. Mi u RS smo na to navikli, jer je tih nepravednih odluka, u koje imamo pravo da sumnjamo, na pretek, istakla je Rajilićeva i podsjetila da je Naser Orić oslobođen odgovornosti za zločine koje je počinio nad Srbima, ne pokreće se proces protiv nekadašnjeg komandanta Petog korpusa tzv Armije BiH Atifa Dudakovića, niko nije odgovarao ni za pobijene vojnike u Tuzli i u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevo, za ubistva sarajevskih Srba…

Tužilaštvo BiH izdalo je juče naredbu o nesprovođenju istrage protiv predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefika DŽaferovića za ratne zločine.

Kebo je juče najavio da će uložiti žalbu na odluku Tužilaštva BiH o nesprovođenju istrage protiv DŽaferovića.

VUKOTIĆ: NASTAVAK PROJEKTA UNITARIZACIJE BiH

– Naredba Tužilaštva BiH je simbol nastavka projekta unitarizacije BiH koji ide nezadrživo kroz pukotine između srpskih predstavnika u institucijama BiH, rekao je predsjednik Udruženja „Veterani Republike Srpske“ Duško Vukotić.

Vukotić je dodao da srpski predstavnici u institucijama BiH nikako da shvate da ne predstavljaju političke stranke, već srpski narod iz Srpske, ponovivši da oni moraju imati zajednički nastup u Sarajevu, zbog čega će „Veterani“ istrajati u dovođenju „svih za isti sto“.

Najavio je da bi sa današnje sjednice trebalo da bude upućen zahtjev da se NSRS izjasni o radu Suda, Tužilaštva i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

ROMANIĆ: SELEKTIVNA PRAVDA TUŽILAŠTVA BiH

Advokat Milan Romanić izjavio je da je Tužilštvo BiH amnestiralo Bošnjake i Hrvate osumnjičene za ratne zločine od Krivičnog zakona BiH, te da je odluka o nesprovođenju istrage protiv predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Šefika DŽaferovića donesena na osnovu Krivičnog zakona bivše SFRJ.

– Prema Krivičnom zakonu bivše SFRJ nije jasno određena komandna odgovornost i zbog toga je donesena takva naredba. Tužilaštvo BiH tu praksu primjenjuje konstantno u slučajevima osumnjičenih Bošnjaka i Hrvata, dok se prema Srbima primjenjuje Krivični zakon BiH, rekao je Romanić.

Prema njegovim riječima, na taj način se sprovodi selektivna pravda i vrši strahovita diskriminacija.

DUKIĆ: DOKAZ DA JE MEĐUNARODNA ZAJEDNICA „UPLELA PRSTE“ U BiH

Predsjednik Saveza logoraša Srpske Branislav Dukić izjavio je da naredba Tužilaštva BiH o nesprovođenju istrage protiv DŽaferovića predstavlja još jedan dokaz da je međunarodna zajednica „uplela prste“ u BiH.

On je istakao da odluka o neprovođenju istrage u slučaju „DŽaferović“ još jednom pokazuje i da su Sud i Tužilaštvo BiH političke, a ne pravosudne institucije.

GALIJAŠEVIĆ: NAREDBA TUŽILAŠTVA – OPASNOST ZA SVE U BiH

Naredba Tužilaštva BiH je opasna za BiH, jer oslobađa od odgovornosti zločince i ignoriše nedjela koja su usmjerena protiv svih u BiH, pa tako i bošnjačkog naroda, ocijenio je ekspert za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević.

– Bošnjačkom narodu nije u interesu da spava pored ratnih zločinaca. Ignorisanjem i prikrivanjem ratnog zločina, u kome su učestvovali i mudžahedini, sa kojima danas cijeli svijet ima veliki problem, stvara se zla krv koja može donijeti ozbiljne probleme za BiH u budućnosti, upozorio je Galijašević i ocijenio da ovakve odluke Tužilaštva BiH mogu samo ohrabriti radikalne struje u muslimanskom narodu u BiH, što ne može biti bošnjački nacionalni interes.

SRNA

Tagovi
Back to top button
Close
Close