18.1 C
Zvornik
02. март 2024.

Novi virus zahvatio Fejsbuk

Društvenu mrežu Facebook zahvatio je novi virus, koji se širi preko poruka na webu, ali i kroz Messenger aplikacije na pametnim uređajima.

Na Facebooku se aktivirao dobro poznat virus, koji se širi preko prozora za četovanje, što je oprobana praksa hakera i drugih malicioznih osoba na internetu, koje iskorišćavaju neznanje korisnika i ranjivost popularne društvene mreže.

Potencijalne žrtve su PC korisnici, kao i vlasnici Android pametnih telefona, koji dobiju poruku koja je na slici, a u kojoj se nalazi naizgled sasvim obična poruka od prijatelja. Link u poruci je najbolje izbjegavati, jer kad se klikne na njega otvoriće se malverom zaražen lažni YouTube sajt u novom prozoru.

Druga potencijalna i mnogo veća opasnost jeste direktno preuzimanje i instaliranje ponuđenog fajla, koji je neophodan da bi se YouTube video pogledao, čiji se “download” pokreće nakon klika na veliki baner. Iako nije tačno otkriveno šta virus na računaru sve radi nakon što se instalira, sigurno je da krade podatke korisnika, “burgija” skriven i može djelimično ili potpuno da ošteti računar tj. njegove podatke.

Kada dobijete ovu poruku izbrišite je, bezbjedni ste dok je ne otvorite, pa pazite da to slučajno ne uradite, jer su antivirus softveri na našim test mašinama reagovali čak i na otvaranje lažnog YouTube sajta, koji je zaražen različitim zloćudnim aplikacijama!

Ukoliko ste već otvorili zaraženu datoteku skenirajte svoj kompjuter nekim od antivirus programa koje možete besplatno preuzeti sa neta ili koristite svoj postojeći. Nakon toga korisniku Facebooka, odnosno vašem prijatelju s čijeg naloga je link stigao pošaljite poruku da provjeri šta se dešava sa Facebook nalogom i da on, takođe, skenira računar antivirusom, jer će sa njegovog naloga virus nastaviti da se širi dalje, dok god ne bude uklonjen.

Facebook je najavio da će korisnike zaštiti od ovakvih napada koristeći F-Secure i Micro Trend antivirus alate, ali nama ove poruke svakodnevno stižu bez prepreka od strane te mreže, koja ih uklanja sa zakašnjenjem od i do 12 sati! Dakle, oslonite se na svoj antivirus program, ne otvarajte ništa što iznenada stigne na vaš nalog na bilo koji način i svakako vodite računa o tome da posjećujete samo bezbjedne sajtove, javlja Mondo.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se