15.4 C
Zvornik
09. мај 2024.

Incko: Krajnje vrijeme za formiranje vlasti

ANKARA – Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko istakao je danas u Ankari da je krajnje vrijeme za formiranje Savjeta ministara BiH i Vlade Federacije BiH, kao i formiranje vlada u kantonima u kojima još nije uspostavljena nova vlast.

„Formiranje vlasti na svim nivoima mora biti završeno bez daljeg odgađanja kako bi vlade mogle početi da rade i rješavaju ozbiljne probleme s kojima se građani susreću“, rekao je Incko.

On se danas u Ankari sastao s ministrom spoljnih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom i drugim visokim zvaničnicima, sa kojima je razmijenio mišljenja o situaciji u BiH nakon opštih izbora, saopšteno je danas iz OHR-a.

U saopštenju se navodi da je visoki predstavnik istakao da sve vlasti moraju imati listu prioriteta – reforma ekonomije, vladavina prava, otvaranje novih radnih mjesta, borba protiv korupcije i deblokiranje puta BiH ka evroatlantskim integracijama.

Tokom svoje posjete Incko je zagovarao i povećanje stranih ulaganja u BiH.

Pozdravljajući nedavnu podršku parlamenta BiH prema preuzetim obavezama BiH u pogledu EU integracija, on je izrazio nadu da će ovaj korak „ponovo pokrenuti proces reformi u kojem je došlo do zastoja“.

Visoki predstavnik je zahvalio Turskoj na pomoći BiH u oblasti ekonomije i pozvao Čavušoglua da podrži dalja turska ulaganja.

„Masovna nezaposlenost, posebno mladih ljudi, ogroman je problem. BiH je potrebna održiva ekonomija. U tom smislu, krediti po niskoj kamatnoj stopi, koje je obezbijedila Turska, predstavljaju pozitivan potez. Uz kredite, potrebno je više direktnih investicija iz Turske za oporavak ekonomije“, rekao je Incko.

U okviru posjete Ankari, visoki predstavnik sastao se i sa predsjednikom Unije privrednih komora i robnih berzi Turske, kako bi razgovarao o pitanjima u vezi s ekonomskom saradnjom i investicijama.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se