5.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Dačić: Srbija ne teži članstvu u NATO

Srbija je vojno neutralna i ne teži članstvu u NATO, ali istovremeno vidi prostor za dalje unapređenje saradnje u okviru mehanizma Partnerstvo za mir, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Šef srpske diplomatije je na 88. „Rouz-Rot“ seminaru Parlamentarne skupštine NATO, koji se održava u Skupštini Srbije u Beogradu, rekao da NATO prepoznaje i poštuje specifičnost Srbije u odnosu na sve ostale države članice i partnere Alijanse.

Dačić je istakao da Srbija prepoznaje važnost i ulogu koju NATO ima u sistemu regionalne bezbjednosti, prije svega, ulogu koju ima na očuvanju mira i posebno bezbjednosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

On je je dodao da će usvajanje Individualnog akcionog plana partnerstva /IPAP/ dati poseban doprinos daljem unapređenju saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa.

„Srbija želi produbljivanje saradnje na obostranu korist, iako ne namerava da postane član NATO, i poštuje aspiracije za članstvo u NATO svojih suseda“, rekao je Dačić.

On je istakao da je Srbija preuzela predsjedavanje OEBS-u u veoma složenom geopolitičkom trenutku i u uslovima kada kriza u i oko Ukrajine dominira dnevnim redom ne samo OEBS, nego i drugih foruma, koji razmatraju pitanje bezbjednosti u Evropi.

„Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet svih zemalja članica UN, uključujući i Ukrajinu. Uvereni smo da je krizu u Ukrajini moguće rešiti jedino mirnim putem i diplomatskim sredstvima, uz političku volju i svesrdno zalaganje svih zainteresovanih aktera“, zaključio je Dačić u govoru na otvaranju skupa.

U Skupštini Srbije danas je počeo trodnevni seminar Parlamentarne skupštine NATO o temi „Srbija, zapadni Balkan i evroatlantska zajednica“, kome prisustvuje i član delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini NATO Dušanka Majkić.

Na „Rouz-Rot seminaru“ govoriće poslanici parlamenta Srbije, predstavnici Parlamentarne skupštine NATO, predstavnici Vlade Srbije, kao i nevladinih organizacija.

Zapadni Balkan ne smije nestati iz fokusa EU

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas na otvaranju „Rouz-Rot seminara“ Parlamentarne skupštine NATO u Beogradu da zapadni Balkan ne smije nestati iz fokusa EU, jer ideja EU ima ljekovit karakter za smirivanje svih tenzija u regionu.

„Baš zato EU mora da bude svesna da priča o zamoru od proširenja nije tačna, jer se odnosi na nevoljnost građana zemalja EU da izdvajaju novac za druge zemlje u uslovima krize, ali kada je reč o rešavanju drugih problema, politika proširenja je nezamenjiva“, rekao je Dačić, otvarajući seminar u Skupštini Srbije.

Odgovarajući na pitanja poslanika iz Jermenije u vezi sa Kosovom i Metohijom, Dačić je rekao da Srbija ne osporava princip prava na samoopredjeljenje, ali da osporava da se to pravo provodi jednostranim aktima.

„To otvara mogućnost za presedane na drugom prostoru i u tom smislu posebno je osetljiva regionalna saradnja kada želimo da učestvuju svi, a da pritom pokažemo različitosti shvatanja“, rekao je Dačić.

On je istakao da proces pomirenja u regionu previše dugo traje i ocijenio da bi zemlje regiona trebalo da pokažu više zrelosti i odgovornosti.

Kada je riječ o odnosu Srbije prema sankcijama Rusiji, Dačić je odgovarajući na pitanje poslanika iz Španije poručio da Srbija „ne sjedi na dvije stolice“.

On je ocijenio da se vojnoj saradnji Srbije sa Rusijom pridaje nepotrebno velika pažnja, pri čemu je, kako je istakao, saradnja sa NATO učestalija i veća.

„Mi ne krijemo prijateljstvo sa Rusijom. Ne kriju je ni mnoge vaše zemlje, a neke imaju veću ekonomsku saradnju sa Rusijom, dok su je neke i povećale od kako su uvedene sankcije. Mi imamo svoju stolicu, ne sedimo na dve stolice“, poručio je Dačić.

Govoreći o pregovorima sa EU, Dačić je ukazao da Srbija za razliku od drugih kandidata ima poglavlje 35 koje se odnosi na Kosovo i Metohiju i koje je, kako je ocijenio, nedovoljno definisano, pa učesnici u procesu ne znaju šta će izazvati pozitivnu, odnosno negativnu ocjenu onih koji procjenjuju ispunjenost uslova.

Dačić je istakao da je Srbija protiv formiranja vojske samoproglašenog Kosova, jer to nije u skladu sa važećom Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN i može ugroziti bezbjednost u regionu.

Dačić je podsjetio da su, prilikom potpisivanja Briselskog sporazuma, premijer Srbije Aleksandar Vučić, Hašim Tači, visoki predstavnik EU Ketrin Ešton i on lično boravili u sjedištu NATO gdje su im predstavnici te vojne organizacije dali garancije da neće biti dolaska oružanih formacija Albanaca na sjever Kosova bez saglasnosti Kfora.

„To je veoma komplikovana materija i mislimo da bi o tome trebalo da se razgovara na nivou Saveta bezbednosti UN. To se ne želi, a mi smo zainteresovani za mir i stabilnost i za nastavak dijaloga“, rekao je Dačić.

U Skupštini Srbije danas je počeo trodnevni seminar Parlamentarne skupštine NATO o temi „Srbija, zapadni Balkan i evroatlantska zajednica“.

Iako je bilo najavljeno da će skup otvoriti premijer Srbije Aleksandar Vučić, skup je otvorio šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Na „Rouz-Rot seminaru“ govoriće poslanici parlamenta Srbije, predstavnici Parlamentarne skupštine NATO, predstavnici Vlade Srbije, kao i nevladinih organizacija, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se