3.1 C
Zvornik
08. децембра 2023.

Artman: Tribunal je kriv za cirkus oko Šešelja

Bivši portparol Haškog tribunala Florens Artman izjavila je da je Tribunal kriv za cirkus koji je nastao u slučaju lidera SRS Vojislava Šešelja.

Ona je ocijenila da će Tribunal, vjerovatno, insistirati na ponovnom izručenju Šešelja, dodajući da on svojim ponašanjem Srbiju stavlja u nezgodnu situaciju.

„Logično je bilo da promijene odluku, ali je trebalo da misle o tome ranije, s obzirom na to kako se Šešelj ponaša, kao i na činjenicu da je u Srbiju vraćen bezuslovno. Sada je to žalosno, svejedno“, rekla je Artmanova za B92.

Artmanova je navela da je malo vjerovatno da se Šešelju sudi u odsustvu, da to Tribunal neće prihvatiti.

„Ne vjerujem da će mu biti dozvoljena specijalna forma suđenja, biće natezanja“, dodala je Artmanova.

Navodeći da je ovakvo ponašanje Tribunala nespretno i žalosno, Artmanova je ocijenila da Srbija treba da kritikuje situaciju i da pozove Tribunal da što prije donese presudu Šešelju, kome je suđenje završeno prije tri godine.

„Nema objašnjenja zašto presuda nije donesena. Tribunal, takođe, ne poštuje ni žrtve i odgovoran je za ovaj cirkus. Ovo je nezgodna situacija za Srbiju jer je on nevin dok se ne dokaže da je kriv. Ključno pitanje krize je da se objavi njegova presuda“, zaključila je Artmanova.

Haški tribunal zatražio je da se Šešelj vrati u Hag na novo razmatranje odluke o njegovom puštanju na slobodu.

Ljajić: Za Šešelja najbolje da se sam preda

Predsjednik Nacionalnog savjeta Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da je za Vojislava Šešelja najbolje da sam ode u Hag i preda se.

„Svako opiranje umanjiće šansu da kasnije bude pušten. Ukoliko nastavi sa ovakvim izjavama, čini sebi medveđu uslugu“, rekao je Ljajić.

Ljajić je za RTS naveo da, nakon odluke Žalbenog vijeća Haškog tribunala, Srbija očekuje odluku Pretresnog vijeća, nakon čega će moći da govori o narednim koracima.

„Najvažnije je da se očuva politička i društvena stabilnost“, istakao je Ljajić.

Prema njegovim riječima, kada u jednom predmetu postoji toliko pravnih presedana – od odlaska Šešelja u Hag, puštanja, pa zatim današnje odluke – onda je svaka politička implikacija ovih događaja legitimna i realna.

„Ne možete nikog da uverite da nema političkih implikacija. Važno je da hladne glave uđemo u sve ovo, da ne dajemo značaj koji događaj nema“, naglasio je Ljajić.

Komentarišući izjavu advokata Tome File da bi Savjet bezbjednosti UN mogao da Srbiji uvede sankcije ako ne isporuči Šešelja, Ljajić je rekao da ne vjeruje da su moguće radikalne zabrane.

„Srbija je sve svoje obaveze prema Tribunalu završila. Nemamo nijedno sporno pitanje u odnosima sa Hagom“, dodao je Ljajić.

Šešelj je iz Haga pušten na privremenu slobodu u novembru prošle godine. Apelaciono vijeće Haškog tribunala zatražilo je danas od Sudskog vijeća da odmah poništi odluku o privremenom oslobađanju Šešelja i naredi da se on vrati u Hag.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se