Ekonomijaizbor urednikanaslovnaVIJESTIZvornik

Alumina: Isplata stimulativnog dijela od 173 marke i uz martovsku platu

ZVORNIK – Stimulativni dio koji je u proteklom periodu redovno isplaćivan zaposlenima u kompaniji „Alumina“ u Zvorniku, biće nastavljen i uz martovsku platu, dogovor je predstavnika Sindikata metalske industrije i rudarstva i menadžmenta ove fabrike. Prema ovom dogovoru, radnici „Alumine“ će uz isplatu plate za mart imati stimulativni dio u iznosu od 173 KM, dok će se, kako je zaključeno, u aprilu održati novi pregovori na kojima će se dogovoriti principi i model za isplatu plata u narednom periodu.

Na današnjem sastanku, kome je prisustvovao i predsjednik Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Tane Peulić, Sindikat i menadžment su se dogovorili da se u preduzeću mora gajiti jedinstvo svih zaposlenih radnika u cilju očuvanja privrednog ambijenta, te da se samo kroz kvalitetno izvršavanje radnih zadataka može očuvati status preduzeća na evropskom i svjetskom tržištu.

U tom pravcu, istaknuto je, Sindikat poziva sve zaposlene u „Alumini“ da ovom pitanju posvete posebnu pažnju, jer, kako je rečeno, očuvanje preduzeća je i očuvanje egzistencije kako radnika, tako i njihovih porodica.

Predsjednik Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva Tane Peulić je ocijenio da su ovakvim dijalogom između poslodavca i sindikata sigurno stvorene sve kvalitetne i pozitivne pretpostavke da se sva pitanja mogu rješavati dogovorom, jer je to jedini način kako savremene firme u svijetu rade.

„Na osnovu analize dosadašnjih pregovora sindikata sa menadžmentom i upravom „Alumine“, mogu da konstatujem da su svi dogovori ispoštovani“, rekao je Peulić i dodao da posebno raduje što je u „Alumini“ sačuvan nivo isplata plata i drugih primanja uz trend daljeg rasta.

[quote color=“#020202″ bgcolor=“#ededed“ arrow=“yes“ align=“right“]Svi dogovori ispoštovani[/quote]

Predsjednik Upravnog odbora „Alumine“ Mile Matić, govoreći o aktuelnoj situaciji u privrednom društvu, je rekao da se u kompaniji intenzivno radi na novim proizvodnim programima, kako bi se obezbijedila još bolja tržišna pozicija za fabriku.

„Svijet nas neće čekati, moramo biti hitri i djelovati prema potrebama tržišta“, naglasio je Matić, i dodao su radnici veoma bitan resurs ove fabrike.

Na današnjem sastanku bilo je govora i o regulisanju pitanja odlaska radnika u penziju zbog problema sa neuplaćenim doprinosima iz ranijeg perioda prije pokretanja stečajnog postupka u Fabrici glinice “Birač”.

Dogovoreno je da se ovim radnicima reguliše status u što kraćem roku i na zadovoljavajući način.

Zahvaljujući velikim naporima i ličnom angažovanju predsjednika Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske, Taneta Peulića, uz razumijevanje nadležnih ministarstava i Vlade Republike Srpske, do sada su, kroz socijalni program Vlade Srpske, uplaćena sredstva za povezivanje radnog staža za 76 radnika ove fabrike.

Tagovi
Back to top button
Close
Close