18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Svetosavska akademija u Tuzli: Zvornički KUD „Sveti Sava“ oduševio publiku (foto/video)

TUZLA/ZVORNIK – Tradicionalna Svetosavska akademija, posvećena velikom pravoslavnom prazniku i Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu, održana je u Narodnom pozorištu Tuzla. Akademiju su i ove godine organizovali Eparhija zvorničko-tuzlanska, Crkvena opština Tuzla i Srpsko prosvjetno-kulturno društvo „Prosvjeta“ Tuzla.

Tuzlanski sveštenik Miloš Trišić kazao je da je velika radost za sve vjernike da imaju ovakvu manifestaciju.

– Sveti Sava je naš rodonačelnik, utemeljivač Srpske pravoslavne crkve, predstavlja jedan veliki događaj kome se svi i mladi i stari raduju i željno iščekuju – dodao je Trišić.

Predsjednik SPKD „Prosvjeta“ Milan Dragutinović je rekao da se ovakve manifestacije organizuju najviše sa ciljem da se narod okupi i druži, uprkos nedostatku novca.

– Rijedak je slučaj da se Srbi u Tuzli okupe jer nemamo uslova, prostora, a ponajviše nedostaje finansijskih sredstava. U posljednje dvije godine Prosvjeti nisu uplaćena nikakva sredstva, tako da smo gotovo na granici da ugasimo rad našeg društva. Pozvali smo kulturna društva iz susjednog entiteta da budu gosti na akademiji i oni učestvuju besplatno, dok im mi nastojimo obezbijediti prevoz – rekao je Dragutinović za portal Tuzlarije.

Nakon što je publika skupa sa horom otpjevala himnu Svetom Savi, uslijedilo je obraćanje Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog gospodina Hrizostoma. Poslušajte šta je poručio prisutnima u svojoj besjedi.

[mom_video type=“youtube“ id=“pcm4R96PA9I“]

U nastavku programa uslijedilo je čitanje „Slova o Svetom Savi“ koje je govorio iguman Nektarije iz manastira Duga Njiva.

[mom_video type=“youtube“ id=“8sB_FR3QPgk“]

Tuzlanskoj publici predstavili su se hor „Sveti Stefan“ Brčko, glumac Ivan Petrović, sekcija „Jutra plavog sljeza“ Tuzla, orkestar „BalsiKa“ Tuzla. Publiku je posebno oduševio zvornički KUD „Sveti Sava“ koji je pobrao sve ovacije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se