Crna hronikanaslovnaVIJESTI

Preko Skajpa saznao da mu je sin poginuo u Siriji

SARAJEVO – Svjedočenjem roditelja mladića, od kojih je jedan poginuo, a drugi se još bori na sirijskom ratištu, danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Bilalu Bosniću, optuženom za javno vrbovanje bh. državljana za terorističke aktivnosti.

Svjedoci optužbe Hasaga Crnjenković i Muharem Borovac rekli su danas da su njihovi sinovi prije odlaska na sirijsko ratište boravili u Gornjoj Maoči i selu Ošve kod Maglaja te da su često kod Bosnića išli i na džumu.

Hasaga Crnjenković je kazao da je njegov poginuli sin Amir (23) prije osam mjeseci otišao u Siriju i da je za njegovu smrt saznao tako što su mu putem Skajpa poslali sliku „da je Amir šehidio“.

Rekao je da je njegov sin bio vjerski nastrojen, ali da nikada nije spominjao niti govorio da će ići na sirijsko ratište, prenosi Dnevni avaz.

„Nekoliko mjeseci prije pogibije čuli smo se telefonom i putem Skajpa. Saznao sam da je bio u ratu, te da se borio s Čečenima“, rekao je Crnjenković.

Kazao je da je i on više puta sa sinom išao na džumu u Bužim, ali da odlazak u Siriju nema nikakve veze s Bosnićem.

„Ne krivim nikoga za njegovu smrt. Ima onaj ajet koji kaže ‘Bojite se na Alahovom putu svojim imecima i životima'“, kazao je Crnjanković.

Drugi svjedok, Muharem Borovac, kazao je da se njegov sin i dalje nalazi u Siriji, da pretpostavlja da je otišao s rođakom Amirom Crnjenkovićem, te da je saznao da je u borbama ranjavan. I on je potvrdio da mu je sin prije odlaska u Siriju išao na nekoliko dana u Gornju Maoču i Ošve, ali da je bio u Bužimu kod Bosnića.

Kazao je da je išao u Ošve zbog toga što se u selu Rakovčani kod Prijedora nije slagao sa džematlijama i efendijom u načinu klanjanja.

Tužilaštvo je danas zatražilo, s obzirom da Bosniću ističe pritvor 1. marta, novo produženje pritvora, no odbrana se protivila kazavši da za to nema nikakve potrebe, te da bi najbolje bilo da mu se odrede mjere zabrane.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. mart kada će biti saslušana još dva svjedoka optužbe.

Tagovi
Back to top button
Close
Close